· 

Relatief weinig tandartspraktijken in Zeeland

Zeeland heeft in verhouding tot andere provincies relatief weinig tandartspraktijken. Per 10.000 inwoners zijn in Zeeland 2,3 praktijken, waarmee de provincie onder het landelijk gemiddelde ligt van 2,7 praktijken per 10.000 inwoners. Binnen Zeeland zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer dat eigen gegevens in combinatie met data van Vektis analyseerde.

Grote gemeentelijke verschillen in Zeeland
Schouwen-Duiveland staat aan de top met maar liefst 4,4 praktijken per 10.000 inwoners. Naast Schouwen-Duiveland scoort Goes goed met het aantal aanbieders van tandartszorg: 2,9 tandartspraktijken per 10.000 inwoners. De gemeente Borsele heeft relatief de minste tandartspraktijken met slechts 0,9 praktijken per 10.000 inwoners.

In Sluis jonge kinderen minst vaak naar tandarts
Ouders nemen hun jonge kinderen niet altijd mee naar de tandarts. De grootste inhaalslag is te maken in de gemeente Sluis. Slechts 31,8% van de peuters van twee en drie jaar oud is hier wel eens op controle geweest. In Veere zijn de meeste jonge kinderen die (regelmatig) naar de tandarts gaan (57,5%), gevolgd door Kapelle (55,2%) en Reimerswaal (55%).

Toch is het zonde dat er niet meer kinderen naar de tandarts gaan, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden,” aldus Prins. “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

Steeds minder uitgebreide tandartsverzekering
Zeeuwen kiezen steeds vaker voor een minder uitgebreide tandverzekering. Waar in 2017 nog 4,4% van de aanvullend verzekerden koos voor de meest uitgebreide tanddekking (met 100% vergoeding, tot € 750,- per jaar), is dit momenteel nog maar 1%. De minst uitgebreide aanvullende tandartsverzekering (met 75% vergoeding tot € 250,- per jaar) wordt in Zeeland juist steeds vaker gekozen. In 2017 koos 50,4% van de Zeeuwen met een tandartsverzekering voor deze dekking en momenteel is dit 64,9%.

Deze neerwaartse trend is niet zo gek, volgens zorgexpert Mirjam Prins. “Klanten staan steeds kritischer tegenover een tandartsverzekering. Het kan een slimme investering zijn, maar lang niet voor iedereen.” Ze raadt aan om van tevoren de kosten met elkaar te vergelijken. “Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je komend jaar gaat maken, en vergelijk dit met de premie die je zou betalen. Je merkt dan al snel of een tandartsverzekering voor jou relevant is.”

Reactie schrijven

Commentaren: 0