Hoogste punt Joint Research Center Zeeland is bereikt

Onder een stralende najaarszon is maandagmiddag gevierd dat het hoogste punt is bereikt van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ). Een klein gezelschap zag op het dak van het nieuwe onderzoeksinstituut aan Het Groene Woud in Middelburg hoe gedeputeerde Harry van der Maas en de studenten Naïm Bhoelan (Scalda), Femke Bouwens (HZ) en Cezary Banaszek (UCR) de laatste betonnen plaat naar het hoogste punt geleidden.  

Viering hoogste punt JRCZ   © Claudia de Wit

Na het bereiken van het hoogste punt werd, zoals de traditie voorschrijft, pannenbier uitgedeeld aan de bouwvakkers en betrokkenen. Kort daarvoor blikte Harry van der Maas terug op de ontstaansgeschiedenis van het JRCZ. Hij zei ‘oprecht trots’ te zijn dat het hoogste punt nu is bereikt. De bestuurder vond het een mooi moment om het te vieren, maar riep iedereen op om vooral samen te blijven werken, zodat ‘we straks kunnen vieren wat hier binnen allemaal gebeurt’.

Maatschappelijke uitdagingen
Als alles volgens schema blijft verlopen opent het onderzoekslaboratorium de deuren in september 2022. Vanaf dat moment werken studenten, docenten en onderzoekers van Scalda, HZ en UCR in het JRCZ samen aan maatschappelijke uitdagingen op het gebied van water, voedsel, energie en de biobased economy. “Die samenwerking is mooi, maar ook best spannend”, zei Dean Bert van den Brink van University College Roosevelt maandagmiddag. “Het wordt wel eens onderschat hoe belangrijk fysieke voorzieningen zijn om dat te laten slagen. Dat heeft Zeeland straks goed voor elkaar met het JRCZ.”
Ook bestuursvoorzitter van de HZ John Dane kijkt uit naar de samenwerking. Hij verwees naar een uitspraak van de filosoof Bertrand Russel. “Het enige wat de mensheid kan redden, is samenwerking, heeft hij gezegd. Straks werken in het JRCZ studenten, docenten en onderzoekers samen aan belangrijke maatschappelijke opgaven in deze regio. Dit gebouw geeft een enorme impuls aan de kennisinfrastructuur en economie in Zeeland.”   

Inspiratie opdoen in de makerspaces
Het vier lagen tellende gebouw, waarin veel glas is verwerkt, biedt onderdak aan een engineering-, een chemie- en een datalab, allemaal voorzien van state of the art apparatuur. In de zogenaamde makerspaces – grote, open ruimten op elke laag - wordt door de gebruikers gewerkt aan opdrachten uit de praktijk. Hier kunnen ze elkaar inspireren, ondersteunen en van elkaar leren.

Kennismaken tijdens Open Dag
Tijdens de Open Dag van de HZ op zaterdag 27 november en de webinars van UCR van 7 tot en met 10 december kunnen studiekiezers nader kennismaken met het JRCZ. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0