Museumschip Hr.Ms.Mercuur afgemeerd in Dok van Perry

Het was vandaag een belangrijke dag voor de vrijwilligers van Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV). De Hr.Ms. Mercuur vertrok rond 11:30 uur maandagmorgen van de Houtkade naar het Dok van Perry. Voor het verhalen van de Mercuur werden 2 sleepboten ingezet van Vlissingse Bootliedenwacht , de VLB 10 en de VLB 7. Om 12:30 uur lag het Museumschip Hr.Ms.Mercuur op haar definitieve ligplaats in het Dok van Perry.

Het Dok van Perry in Vlissingen is het oudste droogdok van Nederland en een van de oudste van West-Europa. Het is gebouwd in de jaren 1704-1705 naar een ontwerp van Engelsman John Perry uit 1697.

Plaatsen dokblokken
Een aantal weken geleden is het Dok van Perry leeggepompt en grondig schoongemaakt, dit omdat er dokblokken geplaatst moesten worden op de vloer van het dok. Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) heeft namelijk als wens zodra de Mercuur in het dokje ligt, het dokje en schip af en toe droog te kunnen zetten. Hiervoor is het nodig om betonblokken in het Dok van Perry te plaatsen, waar het schip op kan staan als het dok leeggepompt wordt.

 

We zijn beretrots op het behaalde resultaat
Voorzitter Niek Peters van Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV): “Na elf jaar werken hebben we het eindelijk voor mekaar dat er een museumschip in het Dok van Perry ligt en daar zijn we beretrots op. Het is voor ons echt een bekroning op een stuk werk, en dan kunnen we ook eindelijk de buitenkant van het schip een keer aanpakken. De binnenkant van het schip is al een heel eind op orde. De afgelopen jaren hebben vele vrijwilligers hun bijdrage hier aangeleverd”.  

 

Gaan jullie binnenkort weer open?

“Vanwege de coronamaatregelen zal dat wel pas weer volgend jaar gaat worden, dat moeten we rustig even afwachten. Wat ons betreft zouden we weer open kunnen gaan, want we liggen nu in het Dok van Perry en dat is prima, alleen ja corona gooit een beetje roet in het eten”.

RTV Vlissingen heeft de afgelopen periode een aantal korte documentaires gemaakt over de restauratie van het schip, deze zijn terug te kijken via deze link.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0