· 

Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw

Arnoldus van Anthonissen (1631-1703) is vooral bekend als derde generatie marineschilder, zoon van Hendrick van Anthonissen en kleinzoon van Aert Anthonissen. Arnoldus maakt echter niet alleen naam als fijnschilder, hij hanteert ook de grote kwast. In het St. Lucasgilde in Leiden schopt hij het tot deken van de ‘grofschilders’. En zo begint het verhaal van deze Zeeuwse meester dat is opgetekend in het boek Arnoldus van Anthonissen | Een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw uitgegeven door WBOOKS bij de gelijknamige tentoonstelling in Stadsmuseum Zierikzee.

Van Anthonissen ontpopt zich na zijn verhuizing naar Zeeland tot de belangrijkste schilder van Zierikzee. Hij is van alle markten thuis. Van Anthonissen is zowel aangesloten bij het plaatselijke St. Lucasgilde als het gilde in Middelburg. Naast zijn werk als schilder, runt hij ook een kunsthandel en is actief als schutter bij de Jonge Kloveniers. Hij schakelt voortdurend vanuit zijn brede palet aan vaardigheden en is daarmee een echte zeventiende-eeuwer, een cultureel ondernemer pur sang.

Het boek Arnoldus van Anthonissen Een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw toont werk van Arnoldus van Anthonissen als fijnschilder van zeegezichten en als kladschilder in Zierikzee van onder meer landkaarten en scheepsinterieurs. Het boek laat tevens werk zien van vader Hendrick van Anthonissen (1605-1656), en van voorganger Jan Porcellis (1584-1632) en navolger Pieter Vogelaer (1641-1720).

Tentoonstelling
De expositie Arnoldus van Anthonissen Een Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw toont werk van Arnoldus van Anthonissen en biedt de unieke combinatie van fijn- en kladschilderkunst aangevuld met originele archiefstukken uit het Zeeuws Archief. De tentoonstelling is te zien van 17 december 2021 tot en met 13 november 2022 in het Stadsmuseum Zierikzee.

Over de auteurs
Kunsthistoricus Frank van der Ploeg is als gastconservator van het Stadhuismuseum Zierikzee verantwoordelijk voor de tentoonstelling rondom Arnoldus van Anthonissen. Eerder verscheen van zijn hand het boek Portretten door Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw. Het boek Arnoldus van Anthonissen | Zeeuwse meester uit de Gouden Eeuw is mede tot stand gekomen dankzij onderzoek van Inge Schipper, historicus en conservator van het Stadhuismuseum Zierikzee.

Reactie schrijven

Commentaren: 0