· 

Zeeuwse babyboom blijft uit, Noord-Beveland koploper

In Zeeland werden dit jaar van januari tot en met oktober 2.931 baby’s geboren. Dit zijn er zo’n 80 meer dan tijdens de eerste 10 maanden van vorig jaar (+2,8%). In tegenstelling tot veel andere provincies, blijft een echte babyboom hiermee uit in Zeeland. Wel zijn er grote verschillen per gemeente.

Zo vond er dit jaar in Noord-Beveland zelfs bijna een verdubbeling plaats van het aantal geboortes. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Ook grote stijging in Schouwen-Duiveland en Tholen
In de gemeente Noord-Beveland werden de eerste 10 maanden van het jaar al 53 baby’s geboren. Dit zijn er 26 meer dan tijdens dezelfde periode in 2020 (+96,3%). Ook in Schouwen-Duiveland waren er van januari tot en met oktober verrassend meer geboortes dan dezelfde periode vorig jaar (+28,2%), gevolgd door de gemeente Tholen (+20,7%).

In 5 Zeeuwse gemeenten was geen sprake van een babyboom. Zo vond in Hulst juist een daling plaats van het aantal geboortes. Hier werden de eerste tien maanden van 2021 juist 34 minder kinderen geboren (-18,5%). Ook in Reimerswaal (-12,8%) en in Veere (-6,2%) vond geen babyboom plaats.

Onder de rivieren meer pret in bed
In andere provincies was de stijging van het aantal geboortes veel groter dan in Zeeland. Zo werden de eerste tien maanden van het jaar in Friesland zelfs 8,9% meer baby’s geboren dan in 2020. Maar ook onder de rivieren was er meer pret in bed. Zo was er in Noord-Brabant een stijging van 7,9% en in Limburg werden er 7,3% meer baby’s geboren.

Bijna kwart minder IVF-behandelingen door corona
Door de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar 23% minder IVF-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. Het aantal behandelingen daalde van gemiddeld 10.900 naar 8.400. Ook dit jaar is de verwachting dat deze daling zal doorzetten. Door uitgestelde zorg zijn veel IVF-behandelingen uitgesteld en zelfs stopgezet.

Reactie schrijven

Commentaren: 0