· 

Meer boeken verkocht in 2021, verkoop fysieke winkels in de min

Consumenten hebben vorig jaar in ons land 43 miljoen boeken gekocht. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. Ze deden dat heel vaak via internet, waar de verkoop een groei bereikte van 19 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Fysieke boekwinkels
Maar de fysieke boekwinkels hadden het juist moeilijk. De verplichte winkelsluiting in de eerste maanden van 2021 en de lockdown vlak voor Kerstmis hakten er behoorlijk in. De veelgehoorde oproep 'koop lokaal' om de plaatselijke ondernemers te steunen in coronatijd kon niet voorkomen dat het aantal verkochte boeken in de winkels met 7 procent daalde.

Kinderboeken
De verkoop van kinderboeken groeide net als in 2020 het hardst van alle genres. Veel ouders hebben volgens het CPNB in coronatijd weer ontdekt hoe belangrijk lezen is voor kinderen, of hoe belangrijk voorlezen is.

Stijging e-boekabonnementen
Een ander opvallend cijfer over 2021: er werden minder losse e-boeken verkocht. De afzet van e-boeken daalde met 2 procent tot 3,1 miljoen boeken, maar er werd wel meer aan verdiend doordat e-boeken duurder werden. De omzet in e-boeken bedroeg 30 miljoen euro, een stijging van 2 procent. Overigens zit er wel een stijging in e-boekabonnementen. Al enkele jaren ligt het marktaandeel van e-boeken op zo'n 8 procent.

Reactie schrijven

Commentaren: 0