Wethouder overhandigt symbolische sleutel aan de Verbandkamer

Wethouder John de Jonge overhandigde 27 januari 2022 symbolisch de sleutel van de Verbandkamer over aan Marian Roos-Koolwijk. Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen is hiermee de gelukkige eigenaar van de Verbandkamer geworden. Het college van burgemeester en wethouders heeft de voormalige Verbandkamer op het Scheldekwartier eind december 2021 verkocht aan de stichting.

De Verbandkamer  © Multranet Media

Verbandkamer als museum
De Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen heeft de ‘Verbandkamer’ al vanaf 2009 in bruikleen als museum. In het museum brengen zij de geschiedenis van de scheepsbouw in Vlissingen tot leven. Vanaf het eerste moment in 2009 is er met de stichting gesproken over een mogelijke aankoop van het pand in de toekomst. De stichting en het museum hebben hun waarde door de jaren heen bewezen.

De bezoekersaantallen zijn de laatste jaren flink gegroeid, waardoor de stichting het museum kan voortzetten en verder kan uitbouwen. Bovendien lukte het bestuur om het benodigde aankoopbedrag van € 100.000 bij elkaar te krijgen. Dat maakt nu dat ‘De Verbandkamer’ verkocht kan worden. Voorwaarde bij de verkoop is wel dat het pand in de toekomst als museum in gebruik blijft.

Voormalige functie
Het museum is meer dan 100 jaar geleden gebouwd als Verbandkamer voor scheepswerf De Schelde. De eerste bedrijfsgeneeskundige dienst van Nederland was hierin gevestigd. Begin jaren zestig verhuisde de bedrijfskundige dienst naar nieuwbouw aan de overkant van de straat. Daarna heeft de villa nog tot 1997 dienst gedaan als kantoor voor de ondernemingsraad en vakbonden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0