Storm Eunice raast over Vlissingen

Nadat de derde storm (in dit nieuwe jaar) Dudley afgelopen woensdag over Vlissingen trok met windkracht 9 met windstoten tot 100 km/u, diende de vierde storm zich weer al aan op vrijdag 18 februari. Dit keer met windkracht 9 - 10 en met windstoten tot 135 km/uur. Vanaf 14:00 gold code rood voor de provincie Zeeland in verband met de zware windstoten.

Nl-Alert vanwege extreme weersomstandigheden
De politie stuurde ook een NL-Alert naar mobiele telefoons vanwege ‘extreme weersomstandigheden, en een oproep om zo veel mogelijk binnen te blijven. Opgeroepen werd ook om alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer was geruime tijd overbelast door de grote hoeveelheid meldingen in verband met de storm Eunice. Desondanks trotseerden vele mensen de storm om toch een kijkje te nemen op de boulevards naar de hoge golven die er stonden, en het was ook nog springtij bovendien.     
     
Straten afgezet
In het centrum van Vlissingen werden diverse straten afgezet in verband met rondvliegende dakpannen, takken uit bomen, en stukken puin die naar beneden vielen. De Aagje Dekenstraat werd rond 17:00 uur uit voorzorg afgezet met betonblokken, nadat melding was gemaakt van 2 grote bouw kranen van 60 en 70 meter hoogte op de Kop van het Dok die heen en weer zwiepten. Ook de boulevards werden afgesloten voor voetgangers, fietsers en auto’s. In de Amstelstraat Oost-Souburg stortte een muur van een complex in en raakte een aantal auto’s zwaar beschadigd.

De hoogst gemeten windstoten van storm Eunice op een rij:
Cabauw 145 km/uur
Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) 145 km/uur
Hoek van Holland 141 km/uur
Vlieland 138 km/uur
Vlissingen 135 km/uur
         
Weeralarm ingetrokken
Inmiddels is in de loop van de avond in Zeeland en Zuid-Holland het weeralarm ingetrokken. Voor het eerst sinds storm Ciara op 9 februari 2020 heeft Nederland te maken met een zware storm. Onder andere de meetpunten Vlissingen en IJmuiden noteren om 15:00 uur een uurgemiddelde van windkracht 10. Daarmee is officieel sprake van een zware storm. De zwaarste windstoot tot nu toe was 141 km/uur en werd gemeten in Hoek van Holland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0