Onthulling verlichting op Uncle Beach

Vrijdagavond 25 februari 2022 zal de onthulling van de verlichting op Uncle Beach plaatsvinden. De nieuwe verlichting van de 4 vlaggenmasten op Uncle Beach die nu is aangebracht staat geschakeld op de stadsverlichting, en geeft hiermee de mogelijkheid om ook gedurende de tijd na zonsondergang te vlaggen. Hier zal buiten het stormseizoen, zo veel mogelijk gebruik van worden gemaakt.

De Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen heeft hiermee weer een volgende verbetering ingezet binnen het herdenkingsgebied waar onze vrijheid zo zwaar werd bevochten; vanaf de vroege morgen van 1 november tot de late ochtend van 3 november na de aanval op Britannia, het Duitse hoofdkwartier. De laatste weerstand werd gebroken op 5 november in de buitenhaven van Vlissingen. Dit kostte 69 jonge geallieerden het leven. Hun namen staan in de Roll of Honour op de muur bij de Oranjemolen.

Het Nationaal Monument voor de 4e Commando Brigade, zoals het Landingsmonument officieel heet, is tot stand gekomen op initiatief van Britse oud commando's en is ontworpen door beeldhouwer Titus Leeser. Het monument is onthuld op 31 mei 1952 door de minister van Oorlog en Marine, ir. Cees Staf. Bij deze gelegenheid marcheerden 250 oud-strijders door de straten van Vlissingen. Dat moet een bijzonder moment zijn geweest voor de Vlissingers en hun bevrijders.

Naast het Landingsmonument staat een herdenkingssteen ter nagedachtenis van de 52ste Lowland Division. Het monument stond aanvankelijk op het Oranjebolwerk bij de Oranjemolen en is op 3 augustus 1946 onthuld door hun commandant majoor-generaal E. Hakewill-Smith. Toen in 1952 het Landingsmonument op het grasveld achter de dijk is geplaatst, is ook de gedenksteen van de 52 Lowland Division daarnaartoe verhuisd.

Beide monumenten werden in 2014 met financiële steun uit het interreg-project ‘WWII-heritage’ verplaatst naar de huidige plek aan de buitenkant van de dijk. De verlichting kwam tot stand met de financiële steun van Stichting van de Sande, Wim de Graaf Foundation, Familiefonds Hurgronje en de gemeente Vlissingen.

Locatie: Uncle Beach Memorial (Bevrijdingsmonument Vlissingen)
Datum: vrijdag 25 februari 2022
Tijd: 18.05 - 18.46 uur

Download
Inhuldiging verlichting.pdf
Adobe Acrobat document 2.9 MB

Reactie schrijven

Commentaren: 0