Cape Washington aangekomen in Vlissingen

Het Amerikaanse marine transportschip Cape Washington (USA) is zondagavond aangekomen in de Sloehaven Vlissingen. Dit heeft alles te maken met een omvangrijke verplaatsing van een Amerikaanse landmacht brigade naar Oost-Europa voor een oefening.

Marineschip Cape Washington  © Multranet Media

Om 17:30 uur verscheen het schip op de rede van Vlissingen, na een lange reis die in Beaumont (USA) begon.
De Cape Washington is om 18:30 uur met behulp van 2 sleepboten Multratug 3 en 9 afgemeerd aan kade van de Quarleshaven Vlissingen-Oost. Het schip heeft militair materieel aan boord. Amerikaans personeel zorgt zelf voor de afhandeling van het materieel. Dat wordt in de haven overgeladen voor transport over het spoor en de weg, waarover het merendeel gaat. Dit heeft alles te maken met een omvangrijke verplaatsing van een Amerikaanse landmacht brigade naar Oost-Europa voor een oefening.

Oefening verplaatsing Amerikaanse landmachteenheid
Het overslagterrein in de haven van Vlissingen is vanaf 12 maart tot eind april een Tijdelijke Militair Object (TMO). Dat heeft alles te maken met een omvangrijke verplaatsing van een Amerikaanse landmachtbrigade naar Oost-Europa voor een oefening. Defensie levert hiervoor gastlandsteun, het zogenoemde Host Nation Support. Dat gebeurt met de inzet van 75 militairen.

De landmacht bewaakt het terrein dag en nacht, terwijl eenheden van de marine voor veiligheid op en in het water zorgen. De luchtmacht ondersteunt de bewaking en beveiliging en de marechaussee voert de militaire politietaak uit. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie zorgt voor het transport van Amerikaans personeel. Voor deze operatie maakte de MIVD een veiligheidsanalyse. Zodra al het materieel bij Venlo de grens over is, eindigt de Nederlandse gastlandsteun. Het eindstation van de doorvoeroperatie is een oefenterrein in Oost-Europa.

Geen link met Oekraïne
De Amerikanen vroegen Nederland al enige tijd geleden om Host Nation Support om het militair materieel vanuit Vlissingen richting Oost-Europa te verplaatsen. Daar neemt de Amerikaanse 3rd Armored Brigade Combat Team van de 4th Infantry Division uit Fort Carson (Colorado) dit voorjaar deel aan oefening Defender 22. Deze oefening staat al lange tijd op de kalender en heeft geen relatie met de huidige ontwikkelingen in Oost-Europa. De voorbereidingen voor de doorvoeroperatie liepen al voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Het gaat dus niet om een activiteit in het kader van de verhoogde paraatheid en activiteit van NAVO-troepen. Host Nation Support is een bondgenootschappelijke taak voor NAVO-landen. Door deze steun te leveren, toont Nederland zich een betrouwbare partner. Bron: Defensie

Reactie schrijven

Commentaren: 0