1572: Vlissingen in verzet Dubbelexpositie

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat ons land in opstand kwam tegen de Spaanse overheerser. Dat wordt landelijk uitgebreid herdacht. Vlissingen was de eerste stad waar de inwoners zelf met succes in verzet kwamen. Op 1 april opent daarom een dubbelexpositie: één in het gemeentehuis van Vlissingen en één in het Zeeuws maritiem muZEEum.

Archieffoto: Vlissings verzet 1572 herdacht  © RTV Vlissingen

Hoe was het ook alweer? In die tijd heerst Spanje over ons land. Tijdens de beeldenstorm in 1566 worden honderden katholieke kerken verwoest door protestanten. Wat volgt is een oorlog die tachtig jaar zal duren. Uit deze strijd voor vrijheid en tolerantie ontstaat de eerste Nederlandse republiek. Maar daar gaat nog heel wat aan vooraf.

Weg met de Spanjaarden In 1572 kondigt de Spaanse overheerser aan dat er honderden soldaten in de huizen van de inwoners van Vlissingen moeten worden ondergebracht. De Spaanse schepen liggen al voor kust. De Vlissingers pikken het niet langer. Ze zijn verenigd in hun verzet: katholiek en protestant, burgers en machthebbers, arm en rijk. Op 6 april 1572 weten ze gezamenlijk de Spanjaarden uit de stad te weren. Een belangrijke eerste stap op weg naar de geboorte van Nederland.

Vier V’s Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaren. De waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Bij de expositie in het gemeentehuis van Vlissingen staan deze vier V’s centraal. Wat betekenden deze waarden toen? En waarvoor staan ze nu?
Vlissingen in verzet Bij de kleine tentoonstelling in het Zeeuws maritiem muZEEum staat het verzet van Vlissingen centraal. Aan de hand van tekeningen van Cees van der Burght volgt de bezoeker de opstand van moment tot moment.

Reactie schrijven

Commentaren: 0