“Postuum, blijvende erkenning heldenrol kapiteins De Schutterij”

Dit jaar herdenken we dat het 450 jaar is geleden dat Vlissingen zichzelf bevrijdde van de Spaanse onderdrukking. Veel historisch onderzoek is gedaan en op basis van dit onderzoek is een boek (Hoe Alva zijn fles verloor) geschreven.

Vlissings verzet 1572 herdacht (2016)  © RTV Vlissingen

Het historisch onderzoek laat zien dat veel wilde verhalen niet kloppen, maar ook dat vier kapiteins van De Schutterij, de burgerwacht van de stad Vlissingen, een bepalende rol hebben gespeeld. De namen van deze mannen waren tot nu toe haast onbekend. Veel andere Vlissingers, die op een één of andere manier een belangrijke rol hebben vervuld voor de belangen van Vlissingen en haar inwoners, hebben wel erkenning gekregen door bijvoorbeeld een standbeeld, straatnaam of park. Deze vier kapiteins echter niet.

De SGP wil hierover de volgende vragen stellen aan het college:
⦁  Is het college met de SGP van mening dat de vier kapiteins van De Schutterij (Hendrick van Baerle, Jacob de Zwijghere, Pieter de Gelderman en Glaude Willems) voor hun bepalende rol bij de bevrijding van Vlissingen in 1572 moet worden erkend, bijvoorbeeld door een plaquette op een markante, mooie plaats in de binnenstad?
⦁  Is het college bereid hierbij ook een informatiebord te plaatsen met het verhaal over hun bepalende rol bij de bevrijding van Vlissingen, nu 450 jaar geleden?
⦁  Is het college bereid om (mocht dit nodig zijn) in de komende begroting hiervoor budget beschikbaar te stellen?
⦁  Ironisch genoeg is er wel een gedenksteen in het wegdek op het Bellamypark waar mogelijk de galg heeft gestaan waar de inwoners van Vlissingen, op 9 mei 1572, de Spanjaard Hernando Pacheco hebben opgehangen. Deelt het college de mening van de SGP dat de heldenrol van deze vier kapiteins van de burgerwacht van de stad Vlissingen dan zéker een plaquette verdient?
⦁  Zo ja, hoe geeft het college hier inhoud aan?
⦁  Zo nee, waarom niet?

Fractie SGP, Lilian Janse-van der Weele en Cor Tromp

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Theo de Badts (donderdag, 14 april 2022 13:36)

  Ik ben het daar eigenlijk wel mee eens!
  Naast de markante plaats delict is er op het Bellamypark toch wel een plaats voor een bord met de vermelding van dit heldhaftige gedrag!?
  Als we zo druk zijn met het hoe om te gaan met ons niet al te fraaie slavernijverleden, is het denk ik wel aardig én positief om na te denken over hoe we dit in ons straatbeeld gaan tonen!?

 • #2

  Erik Mulder (donderdag, 14 april 2022 19:34)

  Ja, ik denk dat een plaquette ( of een andere blijvende erkenning ) voor de 4 kapiteins van De Schutterij (Hendrick van Baerle, Jacob de Zwijghere, Pieter de Gelderman en Glaude Willems) er zeker moet komen. En ik weet ook wel iemand die het een eer zal vinden om zo'n erkenning met gepaste trots, te mogen onthullen.... ;-)