Lisa Weeda over haar roman Aleksandra

Schrijfster Lisa Weeda bezocht in het kader van de Boekenweek vrijdagmiddag Boekhandel  ’t Spui om voor te dragen uit haar aangrijpende roman Aleksandra. Na afloop van de lezing was er een signeersessie. Lisa Weeda werd door de Volkskrant uitgeroepen tot hét literaire talent van het jaar en ze staat met deze debuutroman op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.  

Lisa Weeda  © Multranet Media

Indringende geschiedenis
De Nederlands-Oekraïense Lisa Weeda is onder andere actief als schrijver, literair programmamaker en scenarist. In haar debuutroman 'Aleksandra' vertelt ze de indringende geschiedenis van een familie tussen Oost en West. Op zorgvuldige wijze brengt Weeda de parallellen in de Oekraïense geschiedenis in kaart. In een persoonlijk en vloeiend familieverhaal verbindt zij de Sovjetgeschiedenis met de separatistische ontwikkelingen in het huidige Loegansk.

Met alle literaire stijlmiddelen die tot haar beschikking staan vertelt Lisa Weeda een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Samen met hem gaat ze op zoek naar sporen van haar neef, die tijdens het recentelijk opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne is vermoord.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas laat boek signeren  © Multranet Media

Reactie schrijven

Commentaren: 0