Vlissingen viert bevrijding van Spaanse bezetter

Op paaszaterdag 16 april vond de jaarlijkse viering van De Vlissingse Opstand in de binnenstad. Het feest werd dit jaar groots gevierd (jubileumjaar), omdat 450 jaar geleden Vlissingen zichzelf bevrijdde van de Spaanse bezetting. Op het Bellamypark werden diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd. Zoals workshops Middeleeuws vechten, een stormbaan en oud-Hollandse spelen.

Het feest begon om 11.00 uur op de Oude Markt. Hier kwamen oude ambachten weer tot leven op een Middeleeuwse markt. Daarnaast kon het publiek genieten van voorstellingen van het Middeleeuws Genootschap uit Monnickendam en luisteren naar Middeleeuwse muziek.

Tijdens de viering van het Vlissings Verzet werden diverse historische gebeurtenissen nagespeeld. In de Sint Jacobskerk werd de 'bulderpreek' van pastoor Derksen opnieuw opgevoerd. Die preek luidde destijds de opstand in. Op het Rondeel werden kanonschoten gelost, waarna acteurs in een historische optocht gevangen genomen Spanjaarden door de stad voerden en naar het schavot brachten op het Bellamypark, voor de reptielenzoo Iguana. Als sluitstuk werd Hernando Pacheco op het Bellamypark 'opgehangen'. Deze Spanjaard kwam nietsvermoedend aan in Vlissingen in opdracht van Alva, landvoogd van de Nederlanden. Hij wist niet dat er een opstand had plaatsgevonden en werd bij aankomst gevangengenomen. Een maand later moest hij aan de galg.

De gemeente Vlissingen heeft geld beschikbaar gesteld voor de viering van de Vlissingse Opstand in 1572. Inwoners, verenigingen en ondernemers konden een bijdrage leveren door herdenkingen, vieringen en feestelijkheden te organiseren. Het gemeentebestuur van Vlissingen had hiervoor geld beschikbaar gesteld in de vorm van een subsidieregeling van 40.000 euro.

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat de stad Vlissingen zich als eerste stad in De Lage Landen bevrijdde van de Spaanse bezetter.

Lees ook: “Postuum, blijvende erkenning heldenrol kapiteins De Schutterij”

Reactie schrijven

Commentaren: 0