· 

Zeeuwen zijn minder gaan bewegen

Iets minder dan de helft van de Zeeuwen voldoet aan de beweegrichtlijnen. In de provincie is bovendien een lichte afname van het aantal inwoners dat voldoende beweegt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat op basis van de gezondheidsmonitors van de GGD’s en het RIVM in kaart bracht hoeveel Nederlanders bewegen.

In de provincie Zeeland is het aantal inwoners dat aan de beweegrichtlijn voldoet met 0,2% gedaald ten opzichte van 2016. De gemeente Noord-Beveland kende met een afname van 4,2% de sterkste daling. In de gemeenten Sluis (+5,5%), Vlissingen (+4,5%) en Schouwen-Duiveland (+4,1%) zijn inwoners wel meer gaan bewegen.

Minder dan de helft van de Zeeuwen beweegt voldoende
47% van de Zeeuwen beweegt in 2020 voldoende. In de gemeenten Vlissingen en Veere voldoet met 51% het grootste aandeel bewoners aan de beweegrichtlijn. Inwoners van Noord-Beveland en Tholen voldoen het minst vaak aan de beweegrichtlijn: slechts 44%.

Relatief veel sportfaciliteiten in Zeeland
Hoe groter het aantal sportaccommodaties in de buurt, hoe lager de drempel om regelmatig te bewegen. Nederland telt gemiddeld 12,5 sportvoorzieningen per 10.000 inwoners, maar regionaal zijn de verschillen groot. Zeeland heeft met 16,4 sportfaciliteiten per 10.000 inwoners een relatief groot aanbod.

Landelijke toename in beweging
Nederlanders bewogen in 2020 gemiddeld genomen vaker. In Flevoland, Friesland, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant zijn meer mensen gaan bewegen. In de overige provincies zijn, net als in Zeeland, inwoners juist minder gaan bewegen ten opzichte van 2016. Vooral in Overijssel (-3,3%) en in Zuid-Holland (-1,9%) daalde het aantal mensen dat aan de beweegrichtlijn voldoet.

Van alle provincies voldoet in Groningen het grootste deel van de inwoners niet aan de richtlijn, want slechts 44% van alle Groningers beweegt voldoende. Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0