· 

19% meer publieke laadpunten in Zeeland, maar druk neemt toe

Begin dit jaar waren er in Zeeland 512 publieke laadpunten: 18,8% meer dan in 2021. De meeste nieuwe laadpunten werden vorig jaar geïnstalleerd in Middelburg: 21 in totaal.

Toch wordt het steeds drukker bij de laadpaal, doordat het aantal elektrische auto’s nog altijd veel sneller stijgt dan het aantal publieke laadpunten. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van meest recente data van de RDW en de RVO. In Zeeland werden van januari 2021 tot januari 2022 de meeste nieuwe laadpunten geplaatst in Middelburg. In deze gemeente nam het aantal openbare laadpunten toe van 66 naar 87. Ook in Sluis (+20) en Kapelle (+10) was een sterke toename te zien.

Meeste openbare laadpunten in Veere
Momenteel is het voor inwoners van Veere waarschijnlijk het makkelijkst om een beschikbare en goed bereikbare laadpaal te vinden. In Veere zijn namelijk de meeste publieke laadpunten per 1.000 huishoudens: 5,6 in totaal. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 2,9 per 1.000 huishoudens. De top 5 gemeenten in Zeeland met de hoogste laadpuntdichtheid is:

    Veere (5,6 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
    Noord-Beveland (5,4 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
    Sluis (5,3 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
    Schouwen-Duiveland (5,3 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)
    Middelburg (3,7 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens)

In Vlissingen is juist de grootste inhaalslag te maken. Hier is minder dan 1 publiek laadpunt per 1.000 huishoudens. Kijk hier hoeveel publieke laadpunten er zijn in jouw gemeente.

Druk op publieke laadpunten neemt toe in Nederland
Tussen januari 2021 en januari 2022 is het aantal openbare laadpunten in Nederland toegenomen met bijna 30%. Ondanks deze sterke toename is de druk op laadpalen niet afgenomen. Het aantal elektrische auto’s op de weg is namelijk nóg harder gestegen. Zo was er begin 2022 gemiddeld één laadpunt per 4,7 elektrische auto’s, terwijl deze een jaar eerder nog gedeeld werd door 4,6 auto's. In 2019 ging het nog om 2,2 elektrische auto’s per openbaar laadpunt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0