Ongeziene verhalen bij Pride Photo Tentoonstelling in Vlissingen

Vrijdag 29 april is de Pride Photo Tentoonstelling 2022 gestart op de Peperdijk in Vlissingen. De LHBTQIA+ tentoonstelling is gratis te bezoeken en maakt officieel onderdeel uit van het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, dankzij steun van de Provincie Zeeland.

Tentoonstelling Pride Photo op de Peperdijk  © Multranet Media

Thema dit jaar is ‘Celebrating the Unseen’, waarmee de Pride Photo de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen. Na Vlissingen (29 April tot 19 Mei) zal Pride Photo Tentoonstelling 2022 tot eind dit jaar in alle twaalf provincies in Nederland te zien zijn.

Beeldverhalen op grote panelen
Na het succes van de eerste buiten editie vorig jaar, zal Pride Photo ook dit jaar weer in de open lucht worden gehouden. Twintig grote panelen tonen, naast de bekroonde foto’s, verschillende urgente, verrassende en mooie  ‘Unseen’ beeldverhalen die de bezoekers aan het denken zullen zetten over  seksuele- en genderdiversiteit. Uit de bijna 2.500 inzendingen die vanuit 41 landen werden ingestuurd voor de jaarlijkse internationale fotowedstrijd selecteerde de jury, bestaande uit Samira Damato, Yuki Kho, Lynnée Denise, Jan Hoek en Simomo Boujarra, twee winnaars. ‘The Lovers’ van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Haneem Christian (27) won de Pride Photo Award 2022 in de categorie Single Image. De Indonesische fotograaf Yoppy Pieter (37) werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Series met zijn reeks ‘Transwoman: Between Color&Voice’.

Ongeziene verhalen te zien in tentoonstelling
Gastcuratoren Simomo Boujarra en Jan Hoek hebben het diverse pallet van ongeziene verhalen samengesteld. “We zullen nooit een compleet overzicht kunnen geven van alles wat ‘UNSEEN’ is” aldus de curatoren. “We proberen de bezoeker daarom aan te moedigen ook na te denken over de verhalen die ongezien blijven. En tegelijkertijd hopen we vooral ook hun wereld te verbreden met de prachtige, hartverscheurende en soms hoopgevende ongeziene verhalen die wel in de tentoonstelling te zien zijn.” Met de foto’s worden verschillende urgente LHBTQIA+ onderwerpen geagendeerd, zoals de mate waarin deze groep wereldwijd hard getroffen is door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van  de LHBTQIA+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen transgenders. De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie en een audio fragment kan worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en de thematiek.

“Ik denk dat we er goed in geslaagd zijn een tentoonstelling neer te zetten die bezoekers kennis laat maken met de minder bekende kanten van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap,” aldus directeur Jan-Hein Keijzer. “Ik hoop dat heel veel mensen komend jaar, ergens in Nederland, deze prachtige gratis tentoonstelling gaan bekijken. De foto’s en verhalen zullen de bezoekers op een laagdrempelige manier aanzetten tot denken over seksuele- en genderdiversiteit. Dit leidt hopelijk tot een dialoog en uiteindelijk tot het vergroten van de acceptatie.”

STICHTING PRIDE PHOTO AWARD
Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, die tot doel heeft om de acceptatie van LHBTQIA+ personen, en seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te bevorderen. Dit doen we met het tonen van foto’s, die verhalen vertellen over de positie van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap. De foto’s worden geselecteerd uit de inzendingen voor de internationale fotowedstrijd die Stichting Pride Photo Award jaarlijks organiseert. Zo hoopt Stichting Pride Photo Award op een toegankelijke manier veel mensen te bereiken van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, culturele achtergronden, herkomst en met uiteenlopende opvattingen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0