Goede arbeidsmarktperspectieven voor hbo’ers

Hbo-afgestudeerden doen het goed op de arbeidsmarkt. Van de lichting van 2019/2020 heeft bijna iedereen werk. Zo’n driekwart is (heel) tevreden met zijn startersfunctie. Dat blijkt uit de jaarlijkse HBO-Monitor van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University.

Eind 2021 werden afgestudeerde hbo’ers uit 2020, ongeveer 1,5 jaar na hun afstuderen, geïnterviewd.  De meeste afgestudeerden van 2019/2020 verlieten hun hbo-opleiding toen de coronapandemie in volle gang was. De andere behaalden hun diploma enkele maanden voordat de pandemie zijn intrede deed. Vooral gezien deze omstandigheden, hebben afgestudeerde hbo’ers het bijzonder goed gedaan op de arbeidsmarkt in 2021.

De werkloosheid onder HZ University of Applied Sciences-alumni ligt met 1,5% lager dan gemiddeld in Nederland (2,5%) en daalde ten opzichte van de 3,5 procent in 2020. Van de HZ-afgestudeerden die een baan vond, heeft 83% een functie die past bij de opleiding en drie op de vier HZ-alumni heeft een baan op hbo-niveau. Meer afgestudeerden van de HZ vinden dat hun opleiding een goede basis heeft gegeven voor hun start op de arbeidsmarkt dan afgestudeerde hbo’ers landelijk teruggaven. Over het algemeen geven HZ-afgestudeerden een positievere score op hun arbeidsmarktintrede dan hbo’ers landelijk gemiddeld. 

Tevreden met de opleiding
Ook is het merendeel van de HZ-alumni tevreden over hun opleiding. Zo’n 70% van de HZ-afgestudeerden zou de opleiding weer kiezen als zij nu voor een hbo-studiekeuze zouden staan. Ook raadt 70% de opleiding aan bij familie en vrienden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0