· 

Enkel in Zeeland trouwceremonie gemiddeld goedkoper dan vorig jaar

Doordeweeks trouwen in een Zeeuws gemeentehuis is dit jaar gemiddeld 3% goedkoper dan vorig jaar. In alle andere provincies nam het gemiddelde trouwtarief juist toe. De gemiddelde afname komt doordat de gemeente Schouwen-Duiveland het tarief met 32,9% verlaagde. In alle andere Zeeuwse gemeenten betalen bruidsparen hetzelfde of meer dan in 2021. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de gemeentelijke trouwkosten in 2022.

Middelburg rekent hoogste kosten jawoord
Gemiddeld zijn de kosten voor een ceremonie op maandag tot en met donderdag € 400,78. Maar Zeeuwse gemeenten hanteren een grote variatie aan tarieven. De gemeente Noord-Beveland rekent het laagste tarief van Nederland. Hier kan een bruidspaar doordeweeks het jawoord geven voor gemiddeld € 155 euro. Ter vergelijking: Middelburgers zijn ruim vier keer zoveel kwijt zijn met € 664,50. De allerduurste ceremonie van de provincie Zeeland is ook in Middelburg, maar dan op zaterdag. Voor een huwelijkssluiting op die dag betaalt een Middelburgs bruidspaar € 1.259.

Ondanks Kamervragen geen verandering in beleid
Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl vindt de verschillen opvallend: “Dat de ceremonietarieven zo van elkaar verschillen is eigenlijk best gek, want we hebben bij iedere gemeente alleen gekeken naar dezelfde ceremonie, met een uitgebreide toespraak van een trouwambtenaar. Een paar jaar geleden hebben we hier ook al onderzoek naar gedaan en zijn er zelfs Kamervragen over gesteld. Het verbaast mij dat hier nog steeds niets mee gedaan is.”

In vijf Zeeuwse gemeenten kun je op zondag trouwen
Op zondag trouwen is in 2022 in vijf Zeeuwse gemeenten mogelijk. In Borsele en Tholen mag het wat kosten: deze gemeenten rekenen namelijk ruim duizend euro voor een ceremonie op de laatste dag van de week.

Top 3 Zeeuwse gemeenten met goedkoopste ceremonies, doordeweeks:
    Noord-Beveland: € 155,00
    Goes (maandag t/m donderdag): € 328,00
    Hulst: € 334,25

Top 3 Zeeuwse gemeenten met duurste ceremonies, in het weekend:
    Middelburg (zaterdag): € 1.259,00
    Borsele (zondag): € 1.151,45
    Tholen (zaterdag en zondag): € 1.020,00

Vergelijk hier de kosten voor trouwen in jouw gemeente met andere omliggende gemeenten

Reactie schrijven

Commentaren: 0