· 

Laatste twee weken tentoonstelling Karin van Dam in de Grote Kerk Veere

Al maanden genieten bezoekers van de Grote Kerk Veere van het beeldende werk van Karin van Dam. De site specifieke installatie ZWERK, WOL EN WATER is zondag 15 juni voor het laatst te bezichtigen. Om de achtergrond en het werk van Van Dam een extra dimensie te geven is er nu ook een podcast beschikbaar om te beluisteren.
In gesprek met Nico Out vertelt Karin van Dam over de inspiratie die zij kreeg om deze installatie te ontwikkelen. Karin van Dam: “Het is als een droom. Een droom over het wassen en drogen van wol op het dak van de Grote Kerk Veere. De kille kou, de zilte wind. Kijken in de verte, over zee. Handel drijven met Schotland. Een hard, maar mooi leven. En de kerk als stille toeschouwer.”

In haar installatie combineert ze de geschiedenis van de kerk en Veere met nieuwe, innovatieve technieken. Zij reist over de hele wereld en verwerkt wat zij ziet en meemaakt in ruimtelijke constructies en installaties die zij ter plekke maakt. Breisels, ontwikkeld in het TextielLab in Tilburg, waarin wol en visdraad met elkaar verstrengeld raken.
ZWERK WOL EN WATER  ©Adriaan van Dam
Buizen voor afwatering en vormen te herkennen als boeien. Het werk is een labyrint waar je omheen en onderdoor kunt dwalen. Steeds zie je iets anders, of ontdek je iets meer. Zo speelt Karin van Dam in op de wisselwerking tussen de Grote kerk en de wolhandel die Veere tot bloei bracht. Voor een bezoek aan expositie ZWERK, WOL EN WATER hoeft geen apart ticket aangeschaft te worden. Een ticket voor de Experience van de Grote Kerk Veere geeft automatisch toegang tot de tentoonstelling.

Het bevatten van een ruimte zo groot als het middenschip van de Grote Kerk Veere doet iets met de verbeelding van de bezoeker. Met haar installatie probeert Van Dam de ruimte opnieuw betekenis te geven. Door de verhalen van buiten naar binnen te halen. In abstracte vorm, zodat de betekenis van haar installatie voor iedereen anders kan zijn. Karin: “Het tot mijn beschikking hebben van zo’n monumentaal kerkgebouw als dat in Veere prikkelt enorm. De architectuur van dit gebouw, de overweldigende verticaliteit - voor mij begon het ontwerpproces daar. Een kerk richt zich tot de hemel, en dat wil ik met mijn installatie benadrukken. Zodat je als bezoeker diezelfde oneindigheid ervaart die mij overviel, de eerste keer dat ik de Grote Kerk Veere bezocht.”

In de Grote Kerk Veere beleeft de bezoeker spelenderwijs de geschiedenis door er zelf middenin te stappen. In de Experience worden eeuwenoude verhalen tot leven gewekt door de nieuwste technieken. De kerk is daarnaast ook een platform voor cultuur: een bijzonder podium voor muziek, beeldende kunst, film, literatuur, dans en theater. Een bijzondere ontmoetingsplek. Kruispunt voor creativiteit en inspiratie. Dit project is een coproductie van Grote Kerk Veere en CBK Zeeland en is financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Veere, Provincie Zeeland, Toeristische Impuls Veere en Stichting Zabawas.

Reactie schrijven

Commentaren: 0