· 

Kwart woningen in Zeeland heeft zonnepanelen

Zeeuwen kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 25,2% van de Zeeuwse woningdaken panelen te vinden. De provincie telt volgens de meest recente data zo’n 47.000 woningen met zonnepanelen, een verdubbeling ten opzichte van 2017.

Inwoners van Kapelle zijn in Zeeland de grootste liefhebbers van zonne-energie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

In Nederland heeft zo’n 17,8% van de woningen zonnepanelen op het dak. Ten opzichte van de rest van het land hebben in Zeeland dus veel inwoners geïnvesteerd in zonnepanelen. “We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen. Let wel op dat je zelf jouw zonnepanelen inschrijft bij energieleveren.nl. Dan weet netbeheer Nederland dat je energie gaat terugleveren. Op die manier komt de verrekening dan ook op de energienota terecht. Maar check het altijd nog goed in het domein van de energiemaatschappij”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.  

Hoeveel zonnepanelen liggen er in jouw gemeente? Duik in de uitgebreide zonnepanelen kaartjes van Independer.

Kapelle grootste liefhebbers van zonne-energie
Wel zijn de verschillen tussen gemeenten groot. Zo zijn in Kapelle zijn naar verhouding het vaakst zonnepanelen te vinden op daken. Ruim een derde van de woningen heeft een installatie op het dak. Ook in Borsele zijn veel inwoners die geïnvesteerd hebben in zonne-energie. De top 5 Zeeuwse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

    Kapelle (34% van de woningen heeft zonnepanelen)
    Borsele (32,8% van de woningen heeft zonnepanelen)
    Hulst (29,7% van de woningen heeft zonnepanelen)
    Veere (29,5% van de woningen heeft zonnepanelen)
    Schouwen-Duiveland (26,6% van de woningen heeft zonnepanelen)

In Sluis (18,5%) hebben woningen naar verhouding juist het minst vaak een installatie op het dak om duurzame energie op te wekken, gevolgd door Middelburg (20,8%).

Reactie schrijven

Commentaren: 0