· 

Cybercriminaliteit in Zeeland stijgt met 53,1%

In Zeeland is het aantal gevallen van cybercriminaliteit in het eerste kwartaal van 2022 met 53,1% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit is opmerkelijk, omdat het aantal gevallen van cybercriminaliteit landelijk gezien juist met 14,8% daalt. Het aantal digitale misdrijven in Zeeland stijgt al sinds het uitbreken van de coronacrisis: sinds 2019 is een toename van 345,5% te zien. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er in Zeeland 49 meldingen van cybercrimes, zoals WhatsApp-fraude of phishing, geregistreerd bij de politie. Vorig jaar meldden nog 32 Zeeuwen een digitaal misdrijf, terwijl zo’n misdrijf in 2019 nog slechts 11 keer voorkwam.

Zeeuwse stijging gaat tegen de landelijke trend in
Zeeland is één van de weinige provincies waar het aantal gevallen van cybercriminaliteit stijgt. Waar in het eerste kwartaal van 2021 in Nederland nog 3.806 meldingen van cybercrime binnenkwamen bij de politie, waren dit in dezelfde periode van dit jaar 3.242. Vooral in Limburg (-40,8%) en Drenthe (-34,3%) kenden een sterke daling.

Meeste kans om slachtoffer te worden in Veere
De kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit is het grootst in Veere. In deze gemeente vonden - ten opzichte van het aantal inwoners - de meeste cybercrimes plaats in het eerste kwartaal van 2022. De vijf gemeenten met de meeste cybercriminaliteit per 10.000 inwoners ziet er zo uit:

    Veere: 3,7 meldingen per 10.000 inwoners
    Kapelle: 2,4 meldingen per 10.000 inwoners
    Borsele: 1,8 meldingen per 10.000 inwoners
    Middelburg: 1,6 meldingen per 10.000 inwoners
    Goes: 1,5 meldingen per 10.000 inwoners

Niet overal in Zeeland steeg het aantal gevallen van cybercriminaliteit. In de gemeente Hulst werd er juist geen enkele aangifte meer gedaan. Ook in Reimerswaal (-33,3%) en Vlissingen (-14,3%) daalde het aantal gevallen van online criminaliteit en digitale oplichting.

Reactie schrijven

Commentaren: 0