Inwoners Middengebied Vlissingen ontvangen nu ook afvalsleutel

Vanaf maandag 20 juni is fase 3 van de toegangsbeperking van inzamelcontainers voor rest en gft-afval ingegaan. Huishoudens in het Middengebied van Vlissingen die geen rolcontainer hebben, ontvangen volgende week een informatiebrief met een afvalsleutel. 

Foto ter illustratie  © Multranet Media 

Met de afvalsleutel krijgen alleen zij toegang tot de inzamelcontainers voor restafval en later ook gft-afval in hun buurt. De inzamelcontainer voor restafval kan maximaal 30 keer per maand gebruikt worden (gemiddeld één keer per dag). Het storten van gft-afval blijft onbeperkt.

Restafval per inwoner verlagen
Sinds begin 2021 zet gemeente Vlissingen inzamelcontainers voor rest en gft-afval stapsgewijs op slot. Deze zijn dan alleen nog te gebruiken voor inwoners met een afvalsleutel; een persoonlijke toegangspas die de container opent. Wethouder Bertijn: “Deze fase van de toegangsbeperking is een belangrijke volgende stap naar onze doelstelling om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te verlagen naar uiteindelijk 100 kg.”

Gefaseerde uitvoering

Nu inwoners van buurgemeenten moeten betalen voor het storten van hun afval (DIFTAR), wordt de gemeente Vlissingen geconfronteerd met ‘afvaltoerisme’. Hierdoor komt het soms voor dat onze eigen inwoners hun afval niet direct kwijt kunnen. Deze toegangsbeperking zorgt ervoor dat alleen inwoners van gemeente Vlissingen gebruik kunnen maken van de inzamelcontainers. Daarom is bewust gekozen voor een gefaseerde aanpak: door in Oost-Souburg en Ritthem te beginnen, werd het voor inwoners uit buurgemeenten niet meer mogelijk om hun huishoudelijk afval hier te storten.

De toegangsbeperking wordt gefaseerd uitgevoerd tussen begin 2021 en eind 2022 in verschillende deelgebieden, in deze volgorde:

- Oost-Souburg en Ritthem: Ontving in 2021 afvalsleutel

- Paauwenburg en Lammerenburg: Ontving in 2021 afvalsleutel

- Middengebied en Binnenstad: Ontvangen in 2022 afvalsleutel


Grondstoffenbeleid 2020-2024: maximaal 100 kg restafval

Met het stapsgewijs op slot zetten van de inzamelcontainers, wordt uitvoering gegeven aan het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Dat werd in mei 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. Sinds 2020 zijn gemeenten wettelijk verplicht om beleid te hebben dat gericht is op het behalen van de VANG-doelstelling: maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar. Ter vergelijking: in 2021 gooide elke Vlissinger gemiddeld 302 kilo restafval weg.

Bron: gemeente Vlissingen

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Toon Poppe (dinsdag, 21 juni 2022 14:09)

  Wel, als de Gemeenten ook nu eens een doelstelling hebben om het voortouw te nemen en supermarkten minder te laten verpakken in plastic , onzinnige krimpverpakking en alle andere onzin verpakkingen te verbieden, dan scheelt dat de burger veel afval. Niks voorverpakte bende .

 • #2

  Sjaak (dinsdag, 21 juni 2022 15:19)

  De ondergrondse containers zijn indertijd geplaatst met slot. Dat slot is er na verloop van tijd afgehaald. Nu wordt het er weer terug opgezet. Ik zal alvast vertellen wat er gebeurd: veel afval naast de ondergrondse containers. Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd haar te herhalen! Ze kunnen beter eens beginnen met ondergrondse groenafvalbakken. Dat zit in de buurten zonder verrijdbare bakken bij het restafval. Met een beetje planten in je tuin zit je bij het winterklaar maken al snel aan vijf kruiwagens. Hoe ga je dat straks storten? Er naast! Zoals zo vaak, een domme gemeentebeslissing.

 • #3

  Ria (dinsdag, 21 juni 2022 16:34)

  laten ze iedere inwoner een plastic container geven scheelt ook weer meestal is die ondergrondse container voor plastic vol

 • #4

  Barbara Roelse (dinsdag, 21 juni 2022 20:44)

  Wij hebben een groot perceel met veel gras, hagen en bomen. Goed voor de afwatering, vogels en zuurstof binnen de gemeente Vlissingen. We hebben iedere week 2 containers gft afval vol. Past dat in een ondergrondse container straks?