Rookmelders verplicht in iedere woning vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen wettelijk verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. 

Brand Veilig Leven bus  © Multranet Media 

Van alle huishoudens in Nederland heeft 75% procent een rookmelder hangen. Maar het aantal woningen waar de rookmelder werkt (circa 45%) of werkt én op de juiste plek hangt (circa 35%) is laag.

Brand Veilig Leven bus 

Op dinsdag 21 juni stond de Brand Veilig Leven bus van 13.00 tot 16.00 uur ter hoogte van Spuistraat 22 in Vlissingen. Hier kon men terecht om vragen te stellen over rookmelders, brandveiligheid en koolmonoxide. 

Brand Veilig Leven gaf op deze dag 5 woningchecks weg, via invulling van het woningcheckformulier maakt u kans dat ze binnenkort bij u langs komen voor een woningcheck en installatie van de rookmelders. Heeft u de Brand Veilig Leven bus gemist op 21 juni, deze komt op 5 juli nog een keer naar Vlissingen. 

Doe de rookmeldercheck 
Rookmelders redden levens. Daarom geldt vanaf 1 juli 2022 een nieuwe wet: minimaal een rookmelder op iedere verdieping. Gelukkig is het plaatsen zo gedaan. Weten hoeveel rookmelders jij nodig hebt? Check het op rookmelders.nl. Koop ze en plak ze op. Zo zorg je voor jouw veiligheid en die van je dierbaren en ben je klaar voor de nieuwe wet. 

 

Waar moet de rookmelder hangen?

Op een zolder of in een kelder waar niet wordt gewoond, hoeven geen rookmelders te komen. In besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, juist wel. En in kamerwoningen zoals in studentenhuizen, is straks in iedere kamer een rookmelder verplicht. De verplichting per 1 juli is er gekomen door een aanpassing van het Bouwbesluit. Daarin staan alle voorschriften waaraan een veilige woning moet voldoen.

 

Verhuurder aan zet

In de eerste plaats is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Het is op grond van het Bouwbesluit echter ook mogelijk dat ‘een huurder of gebruiker’ verantwoordelijk is. De wetgever heeft hierover opgemerkt dat de huurder kan worden aangesproken op 'het vervangen van de batterijen van een rookmelder'.

 

Handhaving door gemeenten

Niemand verwacht dat gemeenten vanaf 1 juli elke woning gaan controleren of er wel rookmelders hangen. Maar ze zouden dat wel steeksproefgewijs kunnen doen. Of kunnen reageren op een verzoek om handhaving van een huurder bijvoorbeeld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0