· 

Plastic Soup Surfer komt aan in Vlissingen bij Pier 7

Maandag 4 juli meerde Merijn Tinga om 14 uur aan op het badstrand van Vlissingen om te strijden tegen de wegwerpbeker als symbool van de wegwerpmaatschappij.

Overhandiging bord 'Van wegwerp naar hergebruik'  © RTV Vlissingen  

En werd hij ontvangen door wethouder Bertijn bij Zandpaviljoen Pier 7. Bertijn nam hierbij het ‘Van wegwerp naar hergebruik’ bord in ontvangst. Dit bord symboliseert de visie van de gemeente Vlissingen om in 2040 schoon en circulair te zijn.

Vlissingen eerste stop in Nederland
Merijn Tinga e-foilt van 1 tot en met 8 juli een route van Brussel naar Amsterdam, waar hij stopt op verschillende plaatsen. Hij wordt onderweg ontvangen door o.a. Eurocommissaris Timmermans, Staatssecretaris Heijnen (ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), lokale bestuurders en ondernemers. Andere gemeenten die tijdens de route een bord in ontvangst nemen zijn onder andere Leiden, Rotterdam en Den Haag.
 
Verminderen van wegwerpproducten
Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, en Mission Reuse gaan samen de strijd aan tegen plasticvervuiling. Mission Reuse is een initiatief van de organisaties Enviu, Natuur & Milieu en Recycling Netwerk Benelux, gericht op het aanmoedigen van verpakkingen die je kunt hergebruiken en het verminderen van wegwerpproducten. Dit doen zij door aandacht te vragen voor de 5 miljoen plastic koffiebekers die elke ochtend in Nederland in het afval belanden. Opgeteld is dit 385 kilometer, de afstand die Tinga e-foilt (surfen met een elektrisch motortje), op een surfboard gemaakt van koffiebekers gevonden als zwerfafval. In het surfboard zijn 500 bekers verwerkt, dus elke ochtend wordt er een hoeveelheid koffiebekers met de omvang van 10.000 surfboards weggegooid.

Oplossingen voorhanden
Merijn Tinga, Plastic Soup Surfer en activist: “Deze campagne is gericht op de wegwerpmentaliteit. Nergens is dit zo zichtbaar en tegelijk zo makkelijk op te lossen als bij de wegwerpbeker. Als morgen wegwerpbekers verboden worden, hoeft er geen kop koffie minder om gedronken te worden, alle oplossingen liggen voorhanden. Gezien de staat van onze aarde moeten we van wegwerp afstappen en 'hergebruik' zo snel mogelijk de nieuwe norm worden. Samen met Mission Reuse laten we zien hoe makkelijk dat kan zijn."

Hergebruik als oplossing voor verminderen van afval
Er wordt vaak gekeken naar schijnoplossingen voor het probleem van de groeiende afvalberg, veroorzaakt door deze wegwerpproducten. Schijnoplossingen zijn bijvoorbeeld recycling. Veel materialen zijn niet geschikt voor recycling en wegwerp blijft de norm. Een andere manier is het vervangen van plastic door zogenaamd duurzame materialen als papier of bamboe. Ook dit is niet altijd duurzamer, omdat het nog steeds wegwerp verpakkingen zijn en bovendien delen in de productieketen nog steeds erg vervuilend kunnen zijn. De opkomende bioplastics klinken duurzaam, maar zijn in de praktijk zeer zelden afbreekbaar in de natuur.

Reactie schrijven

Commentaren: 0