· 

Fryderyk Chopin aangekomen in Vlissingen

Rond 15:15 uur verscheen het Poolse Tall-ship Fryderyk Chopin voor het badstrand in Vlissingen waarna het koers zette naar de sluis. Na passage van de sluizen zal de brik ligplaats kiezen in de binnenhaven.

Fryderyk Chopin aangekomen in Vlissingen  © Multranet Media

Een brik is een snelvarend zeilschip met twee masten dat al in de 16e eeuw voorkwam. Het werd in de 17e eeuw als bewapende koopvaarder gebruikt door onder andere de VOC. Als oorlogsschip was het type tot in de negentiende eeuw in gebruik, bewapend met 12-18 vuurmonden. Een brik heeft twee vierkant getuigde masten, aangevuld met stagzeilen. Achter de grote mast bevindt zich een langsscheepszeil, het zogenaamde 'brikzeil'.

Woensdag 20 juli bestaat de mogelijkheid voor het publiek om het schip tussen 10 en 17 uur aan boord te bezichtigen. Gemeente Vlissingen maakt het in samenwerking met Stichting Sail de Ruyter Zeeland mogelijk om van 19 tot en met 22 juli een klein deel van de internationale Tall Ship-vloot te bewonderen in de Vlissingse binnenhaven.

De vloot van Tall Ships en Small Ships keert na de Corona-periode dus terug naar de Noordzee. De Stichting Sail de Ruyter Zeeland is vorig jaar benaderd door de Sail Training Associaton Netherlands   / Sail Training International om tijdens de tocht van Sail Harlingen naar Sail Antwerpen, in Vlissingen van dinsdag 19 juli 2022 tot en met vrijdagochtend 22 juli 2022 een aantal schepen een stop over te laten maken in de Vlissingse binnenhaven

De stop-over van de Tall-ships in Vlissingen is mogelijk gemaakt met steun van Damen Yachting, het Loodswezen North Sea Port en Multraship. De organisatie en walactiviteiten van de stop-over voor de gemeente Vlissingen, zijn in handen van de Cultuurwerf.

Lees ook: Deel van majestueuze authentieke zeilvloot maakt stop-over in Vlissingen

Reactie schrijven

Commentaren: 0