· 

Italiaanse cantates van Händel in de Grote Kerk Veere

Consort of Voices voert op 10 augustus in de Grote Kerk Veere muziek van Georg Friedrich Händel uit. Dit is het tweede concert van de zomerreeks. Samen met soliste Heleen Goeminne brengen ze deze dramatische muziek opnieuw tot leven.

Foto: Soliste Heleen Goeminne

Georg Friedrich Händel schreef tijdens zijn verblijf in Rome in vele cantatas. Vaak op
poëtische teksten met de liefde als centraal thema. Deze cantates lijken op operascènes of soms zelfs op kleine opera's. Heleen Goeminne is met haar operaervaring de ideale sopraansolist voor deze muziek.

Op het programma staan enkele Italiaanse cantates waaronder Notte placida e cheta (HWV 142) en Nel dolce dell’ oblio (HWV 134). Verder komt instrumentale muziek van Händel aan bod in het concert, zoals een vioolsonate en een prachtige triosonate voor barokviool en blokfluit. Muziek die bruist van energie en levensvreugde.

André Poortvliet, klavecinist van barokensemble Consort of Voices vertelt: ‘ik ben een groot liefhebber van de muziek van Händel. Niet alleen van zijn klavecimbelwerken die ik graag speel, maar juist ook van zijn vocale muziek. Hij componeerde hele pakkende melodieën en zijn muziek uit deze Romeinse periode is altijd optimistisch en zonnig van karakter. En natuurlijk bevat deze muziek ook veel dramatiek. Ik kijk ernaar uit deze Italiaanse cantates van Händel uit te voeren in de prachtige ambiance van de Grote Kerk Veere’.

Musici
Heleen Goeminne, sopraan
Marco Ketels, blokfluit
Pietro Battistoni, barokviool
Sakura Goto, barokviool
Blanca Martin, barokcello
Nelleke Boosman, theorbe
André Poortvliet, klavecimbel

Het laatste concert van de reeks is woensdag 24 augustus met countertenor Gerben van der Werf. Dit vindt plaats in de Kleine Kerk Veere.

Over Consort of Voices
Het ensemble is sinds 2010 actief met een thuisbasis in Middelburg. Het is het enige barokensemble in Zeeland dat muziek maakt volgens de principes van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Dit houdt in dat het ensemble de muziek zoveel mogelijk benadert vanuit bronnen zoals autografen en facsimile’s, onderzoek doet naar speelwijzen en speelt op historische instrumenten of kopieën daarvan.

Over Heleen Goeminne
Heleen Goeminne (Tielt, 1992) is sopraan en begon haar muzikale opleiding aan de academie te Tielt en vervolgde die aan LUCA School of Arts (campus Lemmens) te Leuven. Daar behaalde zij haar bachelor muziekpedagogie en master zang. Ze volgde doorheen de jaren masterclasses zang bij Maarten Koningsberger, Roberta Alexander, Rose Mary Joshua, Audrey Hyland, Roger Vignoles en Anna Samuil.

Heleen werd finaliste in het concours voor zang Prix Jacques Dôme te Verviers en behaalde de derde prijs op het gerenommeerde muziekfestival Verão Clássico in Lissabon. Dit concert is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0