· 

Vijf dagen warmer dan 25 graden, hittegolf een feit

In De Bilt is vanochtend 13 augustus 2022 voor de vijfde dag op rij een temperatuur van 25 graden gemeten. Omdat het ook al drie keer meer dan 30 graden is geweest, is er officieel sprake van een hittegolf.

Badstrand Vlissingen  © Multranet Media

In Vlissingen was het aan het einde van de middag 32,4 graden. Het is de dertigste landelijke hittegolf sinds het begin van de metingen in 1901. Gisteren was er regionaal al sprake van een hittegolf. Het weerstation Hupsel (in de Achterhoek) had met 30,1 graden de primeur. Daarna volgden nog meer plekken. Hittegolven komen landinwaarts veel vaker voor dan in de kustgebieden.

Langste hittegolf 1975
In 2020 was de laatste landelijke hittegolf, die dertien dagen aanhield. Negen dagen daarvan waren tropische dagen met ruim 30 graden. De langste hittegolf in De Bilt duurde achttien dagen en werd gemeten van 29 juli tot en met 15 augustus 1975.

Lagere temperaturen
Het warme weer houdt voorlopig nog aan. Morgen wordt het opnieuw ruim 30 graden in De Bilt, meldt Weerplaza. De dagen daarna neemt de buienkans toe, maar blijft de temperatuur wel nog boven 25 graden uitkomen. Weerplaza verwacht aan het eind van volgende week een middagtemperatuur van rond de 23 graden.

Wat is een hittegolf?
Een periode van warm weer kan uiteindelijk leiden tot een officiële hittegolf. Daarvoor moet wel aan bepaalde voorwaarden voldaan. Zodra het een paar dagen warm weer is wil de term hittegolf soms snel in de media verschijnen. Echter om van een hittegolf te kunnen spreken moet de temperatuur wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en de hitte moet minimaal 5 dagen in het land blijven.

Video - 30-daagse: na hittegolf blijvend warm?

Reactie schrijven

Commentaren: 0