· 

Onderstel voor ‘stopcontact op zee’ vertrokken uit Vlissingen

De gele draagconstructie (jacket) 49 meter hoog en zo’n 2.300 ton zwaar die geruime tijd in de buitenhaven lag is zaterdagavond 13 augustus om 22:00 uur vertrokken uit de buitenhaven van Vlissingen.

De draagconstructie vertrekt uit de buitenhaven  Screenshot van webcams-vlissingen.nl

Fraai staaltje Vlissings vakwerk
Sleepboten Multratug 20 en Multratug 19 slepen het ponton met daarop het stalen onderstel voor het transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) op ruim 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee waar het zondagmiddag 14 augustus zal aankomen. En dan zit de reis voor dit fraaie staaltje (draagconstructie) Vlissings vakwerk erop. Onder van te voren bepaalde condities zoals golfhoogte en wind tilt het hijsschip Orion het onderstel op, en wordt het ponton onder het jacket vandaan gesleept. Na de exacte positionering op de locatie wordt de staalconstructie door de kranen van het schip op de zeebodem gezet. Via dit ‘stopcontact op zee’ brengt TenneT vanaf 2024 duurzame windenergie aan land. 

Stevig verankerd
Op de vier hoekpunten wordt de jacket met behulp van heipalen, die tot meer dan 50 meter in de zeebodem worden geheid, vastgezet. De heipalen worden geleid door grote buizen van 10 meter die verbonden zijn met de voeten van het onderstel. Door de ruimte tussen de palen en de buizen te vullen met cement (grout) wordt een dusdanige verbinding verkregen dat het platform straks zelfs de zwaarste storm op de Noordzee kan doorstaan.

Fundament
Voorafgaand aan de plaatsing is de bodemgesteldheid ter plekke nauwkeurig onderzocht. Ook is onderzocht of er zich geen niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bevinden. Vervolgens heeft de aannemer een groot bed van stenen gestort voor een stevig en vlak fundament. De stenen zorgen ook dat de bodem onder de jacket niet wegspoelt door stroming van het zeewater. Met regulier onderhoud heeft de constructie een minimale levensduur heeft van wel 40 jaar.

Stopcontact op zee
De komende jaren sluit TenneT de windparken op zee aan op het elektriciteitsnet op land, zodat de opgewekte energie kan worden gebruikt. Op het onderstel voor het platform Hollandse Kust (west Alpha) wordt volgend jaar de kant-en-klare bovenbouw geplaatst. Vanaf 2024 is het platform gereed en brengt TenneT met dit ‘stopcontact op zee’ 700 megawatt duurzame windenergie aan land. Het onderstel is gebouwd door Heerema Fabrication Group in Vlissingen in opdracht van Smulders en EQUANS, die alle platforms (jacket en topside) voor de projecten Hollandse Kust  (noord) (west Alpha) en (west Beta).

Reactie schrijven

Commentaren: 0