· 

Ada vaart 30 jaar lang iedere werkdag met de Westerschelde Ferry

Het plezier van routine: 30 jaar lang elke dag met de boot - Ada Franssens de Groote (67) ging 30 jaar lang iedere werkdag met de boot vanuit haar woonplaats Breskens naar haar werk.

Ada in het zonnetje gezet door operationeel directeur Wiljan Vloet

Op 21 juli is het een jaar geleden dat ze stopte met haar werk als schoonmaakster bij een MBO in Middelburg. ,,Iedere ochtend om 06.20 uur stapte ik aan boord van de Westerschelde Ferry. Dat is nu niet meer.”

Er zijn allerlei manieren om op het werk te komen: de auto, de fiets, de bus, trein of metro, op een step of skateboard, of, zoals Ada deed: met de boot. Haar man voer van 1969 tot en met 1992 met de Ferry mee, Ada maakte haar eerste overtocht in het laatste jaar dat haar man voor zijn werk meevoer. ,,We verhuisden van Vlissingen naar Breskens en ik werkte toen nog in Vlissingen. De overtocht met de Ferry was een logische keuze.” Heel veel andere, snellere manieren om ‘aan de overkant’ te komen waren er niet. ,,Met de Westerschelde Ferry is het een stuk korter.” En dus een besparing van de reistijd.

In het begin keek Ada haar ogen uit op het water. Allerlei enorme schepen die langs voeren, groepen meeuwen die overgevlogen, de rust van het kabbelende water… ,,Maar op den duur had ik niet meer in de gaten dat ik op het water zat. Ik was vooral druk met de praatjes die ik maakte met bijvoorbeeld matrozen Arthur en George. 30 jaar lang zag ik hen wekelijks.”

Ada geniet nu van haar pensioen, maar heeft af en toe nog wel heimwee naar de boot. Gelukkig gaat het varen van generatie op generatie; ook de zoon van Ada pakte de boot als hij naar school ging. Je bent een Zeeuw of je bent het niet. In de toekomst hoopt Ada ook haar kleinkinderen de overtocht met de Westerschelde Ferry te laten beleven. ,,Ik weet zeker dat ze hun ogen zullen uitkijken! In die 30 jaar is er ook veel veranderd; de schepen die je tegenkomt zijn bijvoorbeeld immens geworden!”

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Daafra (woensdag, 17 augustus 2022 20:40)

  Wat leuk mam maar hey ik ging ook naar middelburg naar school he....
  Wat ik nog het leukste vond was dat ik papa soms alleeen op mocht halen toen in Vlissingen woonde ging dat met de boot naar breskens naar standfast en samen met papa naar huis

 • #2

  Els Voet (woensdag, 17 augustus 2022 22:22)

  Wat leuk, Ada.
  We maakten vaak een kort praatje, niet op de boot, maar als we er naar toe liepen of er vanaf kwamen kleine momenten! Het gaat je goed nu je toegetreden bent tot onze club van gepensioneerden