· 

Onderzoek: Relatief weinig bibliotheeklocaties in Zeeland

In Zeeland zijn relatief weinig bibliotheeklocaties. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 24.781 Zeeuwen, wat meer is dan landelijk gemiddeld.

 Foto ter illustratie (Michal Jarmoluk) via Pixabay

Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Zeeuwse bibliotheeklocaties minder haalbaar dan elders in Nederland. Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data.

Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Het aanbod bestaat bijvoorbeeld uit het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Gemiddeld is er voor iedere 22.197 Nederlanders een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners hun bibliotheek met evenveel anderen. In Gelderland lijkt de maatschappelijke rol het meest haalbaar: daar wordt iedere locatie gedeeld met gemiddeld 16.907 mensen. In Flevoland en Drenthe hebben bibliotheken het lastiger, want bij locaties van deze bibliotheken kunnen meer dan 30.000 inwoners langskomen met een hulpvraag.

Voor deze analyse zijn zogehete 'bushaltelocaties' buiten beschouwing gelaten, maar anders heeft Zeeland de hoogste dekking van Nederland, met "slechts" 4583 mensen per locatie.

Bibliotheken hebben steeds minder leden
Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek. Dit percentage is in Zeeland met 30% meer dan gemiddeld. In de gemeenten Middelburg (39,9%), Kapelle (38,5%) en Borsele (33%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek. In de gemeente Sluis ligt het percentage het laagst, daar is nog slechts één op de vijf huishoudens aangesloten.

Abonnement kost gemiddeld € 29,83 in Zeeland
Een basisabonnement bij een Zeeuwse bibliotheek kost gemiddeld € 29,83 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Zeeland sterk per regio. Leden van de Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen zijn het goedkoopst uit en betalen slechts € 14,50. De Bibliotheek Oosterschelde rekent met € 47,50 het hoogste tarief voor hun leden.

Benieuwd naar hoe uw gemeente zich weerhoudt? Meer informatie is te vinden op deze website.

Reactie schrijven

Commentaren: 0