· 

Stoptober: Deze Zeeuwse gemeenten hebben meeste jonge rokers

Nergens in Zeeland roken zo veel jongeren als in Schouwen-Duiveland: bijna 1 op de 7 jonge inwoners steekt hier minstens wekelijks een sigaret op.

Foto ter illustratie (Voy Zan) via Pixabay

Ook in Hulst en in Tholen kampen veel 12- tot en met 16-jarigen met een nicotineverslaving, zo blijkt uit uitgebreid onderzoek van Independer op basis van data van GGD’en en RIVM. Volgende week begint Stoptober, de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken.  

Meeste jonge rokers in deze gemeenten
In Schouwen-Duiveland rookt 13,9% van de jongeren, wat neerkomt op zo’n 1 op de 7 jonge inwoners. Deze 12- tot en met 16-jarigen steken wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. Nergens in Zeeland is dit percentage zo hoog. De top 5 gemeenten binnen de provincie met het hoogste aandeel jonge rokers is:

    Schouwen-Duiveland: 13,9% van de jongeren rookt regelmatig
    Hulst: 13,3% van de jongeren rookt regelmatig
    Tholen: 12% van de jongeren rookt regelmatig
    Reimerswaal: 11,4% van de jongeren rookt regelmatig
    Middelburg: 10,9% van de jongeren rookt regelmatig
Benieuwd hoe het zit in de rest van Zeeland? Bekijk dan de onderzoekspagina.

Vooral meisjes grijpen vaker naar een sigaret
Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende 12- tot en met 16-jarigen met bijna een 40% toegenomen in Nederland. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes is tijdens de coronacrisis toegenomen met 56,3%, onder de jongens gaat het om een stijging van 25%.

Deze analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD.  Het GGD-onderzoek gaat niet bij alle regio’s op gemeente niveau, omdat er voldoende deelnemers moeten zijn geweest voor een representatieve steekproef. In 12 Zeeuwse gemeenten was dit wel het geval. Noord-Beveland is hierdoor niet meegenomen in de vergelijking.

Reactie schrijven

Commentaren: 0