· 

Wat moet je wel en niet doen bij een vlam in de pan!

Dit waren enkele vragen die beantwoord werden tijdens de Zeeuwse week van de veiligheid 10-16 oktober 2022 in de Pop-up Store in Vlissingen.

Vlam in de pan © RTV Vlissingen

De Pop-up Store aan de Lange Zelke 28 is als een echt huis ingericht. In verschillende kamers wordt interactief uitgelegd over hoe u brand kunt voorkomen, wat u moet doen als er brand is, en hoe u zich kunt voorbereiden op andere gevaren in Zeeland. De Pop-up Store is nog tot en met 29 oktober te bezoeken en in het pand leert u over de gevaren in en om het huis en hoe u zich hiertegen kunt beschermen.

Virtual reality
Met nieuwe technieken, zoals virtual reality, kunt u zelf interactief ervaren hoe het is om in een brandend huis te staan. Tijdens een bezoek is het mogelijk om gericht vragen te stellen aan een van de aanwezige brandweermedewerkers. Daarnaast kunt u informatieve filmpjes bekijken en worden voorwerpen uit onder andere brandonderzoeken getoond.

Het gaat vooral mis bij het opladen van accu's
"Sommige mensen leggen hun telefoon aan de lader onder hun kussen. Dat wordt warm en dat kan in brand vliegen", laat  Patrick Simpelaar Teamleider Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Zeeland weten aan RTV Vlissingen. "Ga geen dingen opladen als je van huis bent. Als je in de buurt bent en het gaat mis, kun je nog op tijd ingrijpen."

Reddingsbrigade Vlissingen
Ook in de Pop-up Store was vrijdagmiddag 14 oktober de Reddingsbrigade Vlissingen aanwezig. Melvin Schot Secretaris Reddingsbrigade Vlissingen: “Het is zeer belangrijk om ook met zoveel water in Zeeland om goed te kunnen zwemmen, en daarom vinden we het belangrijk om de mensen voor te lichten over de gevaren en de eventuele positieve kanten van het water”. Melvin is lid geworden van de Dr. A. Stavermanbrigade toen hij zes jaar oud was. En in  2012 is hij les gaan geven aan verschillende groepen binnen de brigade. Momenteel geeft hij les aan drie groepen in het zwembad en twee op het strand. Daarnaast geeft Melvin samen met andere instructeurs regelmatig voorlichting op scholen over de reddingsbrigade.

Winterperiode
”We gaan naar de winterperiode en daar hebben we ons deze week ook op gefocust, we hebben onze leden geleerd hoe je uit een wak kunt komen”. Maar als je dan toch het water opgaat schaatsen en je zakt door het ijs, wat moet je dan doen. En daar  hebben we onze leden vooral op geattendeerd, en dat doen we nu ook in de de Pop-up Store aan de mensen die langs komen te vertellen wat de gevaren zijn en wat  ze moeten doen.               

Reactie schrijven

Commentaren: 0