· 

Bijna een kwart meer cybercrime-misdrijven in Zeeland

Steeds meer inwoners van Zeeland krijgen te maken met digitale misdrijven zoals phishing, hacking en WhatsApp-fraude.

Ook het afgelopen half jaar is het aantal meldingen van cybercrime gestegen, namelijk met 23,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Inwoners van Sluis werden het vaakst slachtoffer. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers.

125 meldingen van online criminaliteit
Van mei tot en met oktober dit jaar werden in Zeeland 125 meldingen gedaan van cybercrime. Hoewel dit het laagste aantal is van alle Nederlandse gemeenten, is er wel een forse stijging van 23,8% ten opzichte van 2021. Toen waren er namelijk 101 meldingen in dezelfde periode. In Limburg (+75,8%), Zuid-Holland (+53,1%) en Friesland (+37,9%) steeg het aantal aangiftes het afgelopen half jaar het hardst ten opzichte van een jaar eerder.

Inwoners Sluis vaakst slachtoffer
Binnen Zeeland werden in de gemeente Sluis het afgelopen half jaar de meeste meldingen van cybercrime gedaan: 5,2 per 10.000 inwoners. Landelijk lag het gemiddelde op 4,3 incidenten per 10.000 inwoners.

In de volgende Zeeuwse gemeenten was de kans op cybercrime de laatste zes maanden het hoogst:
    Sluis (5,2 per 10.000 inwoners)
    Schouwen-Duiveland (4,4 per 10.000 inwoners)
    Hulst (4,4 per 10.000 inwoners)
    Veere (3,7 per 10.000 inwoners)
    Terneuzen (3,5 per 10.000 inwoners)
Vlissingen staat onderaan de lijst met 1,6 aangiftes van online criminaliteit per 10.000 inwoners.

David Janssen, VPNGids.nl: “Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Dit valt natuurlijk te verklaren: we doen tegenwoordig steeds meer online. Shoppen, beleggen, communiceren en nog belangrijker: betalen. En waar geld te halen valt, volgen criminelen… Wees dus alert, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht waar je misschien wel online aankopen voor doet”

Benieuwd naar de cybercrime-aantallen in jouw gemeente? Bekijk dan de volgende pagina.

Reactie schrijven

Commentaren: 0