· 

Nederlanders hangen minder lampjes in kerstboom

Sinterklaas is weer uit het land vertrokken. Traditiegetrouw wordt de leegte die de goedheiligman achterlaat meteen gevuld door een vrolijke kerstboom.

Maar door de gestegen energierekening is de versiering toch minder uitbundig dan vorig jaar. Een op de vijf Nederlanders gaat geen buitenverlichting meer ophangen, terwijl ze dit altijd deden. Vijf procent zet zelfs helemaal geen kerstboom meer in huis vanwege de gestegen kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Independer uitgevoerd door Q & A Insight. “Mensen kunnen toch een gezellige Kerst hebben als ze overstappen op ledverlichting, dat kan zo maar honderd euro schelen”, legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit.

Wat verbruikt kersverlichting precies?
Uit het Independer onderzoek blijkt dat dertien procent van de respondenten minder lampjes in de kerstboom gaat hangen om zo de energiekosten te drukken. Toch weten ze vaak niet hoeveel energie de lampjes nu precies gebruiken. Energie-expert Joris Kerkhof legt het uit dat zelfs de ingetogen verlichters tientalen euro’s duurder uit zijn. Wel valt er veel winst te behalen met duurzame kerstverlichting.

“Als je rustig aan doet, met een kerstboom en wat versiering voor binnen en buiten, betaal je alleen al in de maand december bijna 80 euro extra aan energiekosten”, zegt Independer expert Kerkhof. “Dan gaat het wel om gloeilampen. Heb je alleen maar ledlampen, dan scheelt dat een hoop geld: dan betaal je zo’n 23 euro extra in december.”

Ouderwets gezellig groots kost 225 euro extra per maand
Als je graag wat groter uitpakt, dan loopt het uiteraard nog meer in de papieren. “Als je het hele huis verlicht, kost dit bij gloeilampen zo’n 225 euro extra in december. Met alleen ledlampen gaat het richting de 70 euro bovenop de energierekening”, rekent energie-expert Kerkhof uit. De enquête laat ook zien dat mensen met een vast energiecontract veel minder besparen op hun kerstverlichting. Toch versoberen zij ook hun Kerst. Zeven procent gaat minder lampjes in de boom hangen en elf procent stopt met de buitenverlichting. 

Wat voor soort lampjes heb ik eigenlijk?
Van de respondenten zegt zeven procent naar de winkel te gaan om de zuinigere ledverlichting aan te schaffen. Een deel geeft ook aan niet precies te weten wat voor kerstverlichting ze nu precies hebben. Voor deze groep heeft Independer expert Kerkhof een tip. “Ledlampen geven minder warmte af en daarom verbruiken ze minder energie. Je voelt het verschil dus niet alleen in de portemonnee, maar ook aan de lampen zelf. Ook hebben ledlampen meer branduren en gaan ze dus veel langer mee”, aldus de Independer expert.

Deze berekeningen zijn gemaakt op basis van de variabele stroomprijs van de afgelopen periode.

Reactie schrijven

Commentaren: 0