· 

Gemeentelijke zorgverzekering in Zeeland: verschillen lopen op tot € 360 per jaar

Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in alle Zeeuwse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering.

Foto ter illustratie  © Pexels

Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot € 50,- premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt. Wel zijn er lokaal grote verschillen. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer.
Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven in Zeeland gemiddeld maximaal €33,45 korting per maand. Deze tegemoetkoming is niet vanzelfsprekend, want in 10 Nederlandse gemeenten wordt wél een gemeentepolis aangeboden, maar krijgen kwetsbare inwoners géén korting op hun zorgpremie.

Veel gemeentepolissen bieden uitgebreide dekking
Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Nederlandse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.
Zo wordt in 2 gemeenten in Zeeland een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. In iedere Zeeuwse gemeente wordt tevens een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het GVS) voor een deel vergoed. Ten slotte is er één Zeeuwse gemeente die een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen aanbiedt. Dit betreft de gemeente Tholen, waar alle drie de bovenstaande zorgkosten volledig worden gedekt.

Beste zorgverzekering voor minima in Tholen
Zeeuwen met een maximale zorgtoeslag betalen in 2 gemeenten maximaal €35 per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en (een deel van) de eigen bijdrage voor de Wmo gedekt zijn.
In Tholen zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide  verzekering. Zij betalen omgerekend € 19,60 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering bij VGZ. De kosten vallen zo laag uit, omdat de gemeente maandelijks € 50,- meebetaalt aan de premie.

De top 5 gemeenten in Zeeland met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken is hieronder weergeven.

1   Tholen: € 19,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
2   Terneuzen: € 31,70 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
3   Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal: € 35,43 premie per maand (na aftrekken van  maximale zorgtoeslag)
5   Schouwen-Duiveland: € 36,37 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
6   Middelburg en Veere: € 38,78 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)

“In 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar de gemeentepolis biedt nog steeds voordelen, omdat de gemeenten dus vaak geld bijleggen. Maar ook dit kan ieder jaar anders zijn. Vergelijk dus ook de gemeentepolis altijd goed met andere verzekeringen. Het kan zijn dat je ergens anders toch beter af bent. Je hebt hiervoor nog tot 31 december”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Mirjam Prins.

Ben je benieuwd naar het aanbod in jouw gemeente of de rest van Nederland? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer

Reactie schrijven

Commentaren: 0