· 

Vorig jaar meer boeken verkocht en ook het Engelstalige boek rukt op

Boekhandelaren hebben een goed jaar achter de rug. Landelijk worden er meer boeken verkocht, vooral in fysieke winkels!

Boeken bij Boekhandel 't Spui Vlissingen  © RTV Vlissingen

Nederlanders kochten in 2022 iets meer boeken dan in het jaar daarvoor. Uit cijfers van de Stichting CPNB blijkt dat er vorig jaar 43,2 miljoen boeken zijn verkocht, uiteenlopend van papieren boeken tot e-boeken. De totale boekenmarkt had in 2022 daarmee een waarde van zo'n 664 miljoen euro.

Engelse boeken populair
De markt voor het Nederlandstalige boek is daarentegen gekrompen; vorig jaar nam de verkoop van Nederlandstalige boeken met 3 procent af. Bij Nederlandstalige fictie was die afname zelfs 10 procent. Dat er toch meer boeken werden verkocht, kwam dus volledig op het conto van anderstalige boeken. Een op de vijf verkochte boeken was anderstalig, waarvan de overgrote meerderheid Engelstalig was. De reden daarvoor is simpel: BookTok. Dat is een community op de app TikTok, gericht op boeken en literatuur. Steeds meer jongeren komen boeken kopen. Ook wel Nederlandse titels, maar vooral Engelstalige boeken doen het bij die groep goed. 

Achterstand door coronajaren
Uit de cijfers van de Stichting CPNB blijkt verder dat de fysieke boekenwinkels in de coronajaren 2020 en 2021 een achterstand opliepen ten opzichte van de online verkoopkanalen, maar in 2022 een inhaalslag maakten met de verkoop van 24,5 miljoen boeken. Dat is 16 procent meer dan in 2021. Online daalde de afzet en omzet van boeken daarentegen met meer dan 10 procent. Daarnaast werden er in 2022 minder losse e-boeken verkocht; de afzet daalde met 6 procent, naar 2,9 miljoen e-boeken.

Goed nieuws voor bibliotheken
Mensen met een bibliotheekpas leenden in 2022 in totaal 51 miljoen boeken. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal geleende e-boeken lag op 7,4 miljoen en nam met zo'n 1,5 procent af. Ook het aantal mensen met een onlinebibliotheeklidmaatschap vorig jaar flink toe: van 435.000 in 2021 naar 524.000 in 2022.
Bibliotheekleden zijn uit het onlineaanbod vaker luisterboeken gaan kiezen. In 2022 werden er bijna 2,1 miljoen luisterboeken online geleend, in 2021 waren dat er nog 1,9 miljoen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0