· 

Pas op: het is weer de tijd van de voetbalblessures

Na de vakantieperiode zijn we weer volop aan het sporten. Maar na een ‘rustperiode’ moet je wel uitkijken als je weer vol tekeer gaat op het voetbalveld.

© Pexels

Als je niet rustig opbouwt, dan liggen blessures op de loer. Independer bracht op basis van data van de KNVB, UEFA en de FIFA de meest voorkomende voetbalblessures in kaart. Vooral een scheur in spier of meniscus verpesten het voetbalplezier.

Tubbergen, is de voetbalgemeente van Nederland
In het Twentse Tubbergen is maar liefst 16,2% van de inwoners voetballid. Op de gedeelde tweede plaats staan Dinkelland (opnieuw Overijssel) en Sint Anthonis (Noord-Brabant) met 13,4% van de gemeente. In de top tien staan vijf Brabantse en vier Overijsselse gemeenten. Deze worden aangevuld door het  Friese Ameland, daar voetbalt 11,8% van de bevolking. Onderaan staat Lelystad met ‘maar’ 3,5% van de bevolking als actief voetballid.
Kijk hier hoeveel voetballers er in jouw gemeente.

KNVB ziet weer groei in aantal (vrouwelijke) leden
De KNVB ziet ook weer een groei in het aantal leden na een corona dip. In het seizoen 2020/2021 stegen het aantal met 3% naar bijna 1,2 miljoen leden. Voetbal district West 1 is het grootst met bijna 260.000 leden gevolgd door district Oost met bijna 252.000 leden. Het aantal vrouwelijke KNVB-leden steeg met 4,9% naar een aantal van bijna 170.000. Het waddeneiland Vlieland is koploper, daar is 5,3 % van alle vrouwen voetballid gevolgd door het Brabantse Zundert met 5,2%. “Het is natuurlijk erg lekker om te gaan voetballen. Maar mocht je onverhoopt een blessure oplopen dan kost een behandeling bij de fysiotherapeut al snel 40 euro. Maar de meeste aanvullende verzekeringen vergoeden een aantal behandelingen. Kijk dus even goed in de polis van jouw verzekering waar je dan aan toe bent”, legt Independer zorgexpert Bas Knopperts uit.  

Wat zijn de meest voorkomende voetbalblessures?
Dat wordt op amateurniveau niet bijgehouden, maar op profniveau wel. Over de jaren werden wereldwijd door alle internationals de meeste wedstrijden gemist door een scheuring. Het gaat om ruim 23.500 wedstrijden in totaal. Vooral een scheur in een spier of de meniscus kwam vaak voor. Ook een botbreuk, een verrekking en een operatie was in veel gevallen de oorzaak van het missen van een wedstrijd. ”Dit zijn natuurlijk enorme aantallen, maar in het amateurvoetbal liggen die aantallen helaas nog hoger. Ik adviseer de bijna 1,2 miljoen Nederlanders die voetballen om goed na te denken over de zorgverzekering. Soms kan een aanvullende verzekering met dekking voor fysiotherapie heel verstandig zijn en op termijn je zelfs geld besparen ”, legt Independer expert Knopperts uit.

“Stel je loopt een kuitblessure op en moet daarvoor vijf keer naar de fysio, dan krijg je een rekening van 200 euro in de bus. Een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie kan soms al vanaf zeven euro in de maand. Zoek het dus altijd goed uit op een vergelijkingssite”, aldus de expert zorgverzekeringen.

Aanvallers het vaakst de klos
Specifiek lettend op de positie die voetballers op het veld hebben, blijkt uit de blessuredata dat vooral aanvallers moeten oppassen. Die lopen met een gemiddelde van 7,7 het vaakst een blessure op. Verdedigers lijken gemiddeld zwaardere blessures te hebben; zij missen de meeste wedstrijden door blessures. Vooral keepers komen er goed vanaf: zij raken 38% minder vaak geblesseerd dan de gemiddelde voetballer.

Kijk hier voor een overzicht van de meest voorkomende blessures.

Reactie schrijven

Commentaren: 0