· 

Volgende fase uitbreiding gft-voorzieningen van start

In de week van 6 februari 2023 is de gemeente Vlissingen gestart met de volgende fase van de uitbreiding van gft-inzamelvoorzieningen voor hoogbouwwoningen en woningen zonder vrije achterom.

Ondergrondse afvalcontainer Middengebied Vlissingen  © MultranetMedia

De betreffende huishoudens in het Middengebied krijgen deze week een informatiebrief in de brievenbus. Huishoudens die nog geen afvalsleutel hebben, ontvangen deze tegelijk met de informatiebrief.  

Gft-cocon
De afvalsleutel geeft toegang tot een 'gft-cocon'. Dit is een bovengrondse verzamelcontainer voor gft-afval. Met hun afvalsleutel kunnen huishoudens de gft-cocon onbeperkt gebruiken voor hun groente-, fruit- en tuinafval. Het uitbreiden van gft-inzamelvoorzieningen is één van de maatregelen die noodzakelijk is om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te verlagen, naar uiteindelijk 100 kilogram.

Restafval
Wethouder Bertijn, verantwoordelijk voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid: "Het restafval van de gemeente Vlissingen bestaat nog voor een té groot deel uit herbruikbaar gft-afval (gemiddeld 38%). Dit is heel jammer, want van gescheiden gft-afval kan compost en biogas worden gemaakt. Ook drukt dit extra op de afvalstoffenheffing. Het is daarom belangrijk dat alle inwoners van de gemeente Vlissingen hun gft-afval kunnen scheiden. Dit is opnieuw een belangrijke stap naar minder restafval."

Gefaseerde uitvoering
Stapsgewijs breiden wij de gft-voorzieningen uit in de gemeente Vlissingen. De uitbreiding van gft-voorzieningen voor hoogbouw en woningen zonder vrije achterom vindt plaats in 2022 en 2023. Daarbij hebben we gekozen voor de volgorde: Oost-Souburg en Ritthem, Paauwenburg en Lammerenburg, Middengebied en Binnenstad.
Inwoners die gebruik gaan maken van een gft-cocon, krijgen eenmalig een gratis gft-afvalemmer en 3 rollen composteerbare afvalzakjes. Hiervoor gaan we op 15, 16 en 17 februari 2023 de betreffende adressen langs. De inwoners worden dan tegelijk geïnformeerd over het belang van gft-afval scheiden en ze kunnen vragen stellen over het hoe en waarom.

Grondstoffenbeleid 2020-2024: maximaal 100 kg restafval
Met de uitbreiding van gft-voorzieningen voeren we het Grondstoffenbeleid 2020-2024 uit. Dat werd in mei 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. Sinds 2020 zijn gemeenten wettelijk verplicht om beleid te hebben dat gericht is op het behalen van de 'VANG-doelstelling': maximaal 100 kilogram restafval per inwoner per jaar.
Bron: Gemeente Vlissingen

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Sjaak (donderdag, 09 februari 2023 08:33)

    Wij wonen in een eengezinswoning in het middengebied met vrije achterom maar wij hebben nooit een (groene) container gehad. Hier in dit stukje van de wijk zijn alle rolcontainers bijna 25 jaar geleden verdwenen. Glas, plastic en papier kan apart, de rest is restafval. Alles ondergronds. En zo is het hier nog steeds en houden we ook graag zo. Beleid van Vlissingen (dus niet zeuren wethouder)! Ik ben blij met de groencontainer naast de restcontainer alleen jammer dat dit dan weer niet ondergronds is. Dat je niet je kruiwagen tuinafval er in kan schuiven maar 1,5 meter op moet tillen. Als ik bovenstaand stukje lees hoop ik alleen dat we er gebruik van mogen maken.

  • #2

    Esther (vrijdag, 21 april 2023 16:38)

    Ik heb een emmertje gekregen met biologisch afbreekbare zakjes voor het gft afval. Mijn tuin is behoorlijk groot en mijn gft container zit bomvol en de gemeente komt hem al een maand niet meer legen.
    In de ondergrondse container is dit niet te doen. Dus word ik nu min of meer verplicht om dan maar al mijn beplanting weg te halen struiken en dergelijke en alles te betegelen?Ik dacht dat we in Nederland bezig waren met vergroening