· 

Starter heeft kans op slechts 3 procent van de koopwoningen

Ondanks de dalende huizenprijzen valt er voor starters nog steeds weinig te kiezen op de woningmarkt. Een gemiddelde alleenverdienende starter kan slechts 3,4 procent van de koopwoningen in Nederland financieren, zo blijkt uit cijfers van taxatiebedrijf Calcasa.

© Pixabay

Voor tweeverdienende starters is het beeld met zo'n veertig procent gunstiger. De verschillen tussen regio's zijn groot. In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten komt een starter in aanmerking voor minder dan 1 procent van de koopwoningen. Wie in bijvoorbeeld Groningen of Heerlen zoekt maakt meer kans.

Dat deze stijging van de huizenprijzen juist jonge woningkopers hard treft heeft alles te maken met de grote vraag naar woningen in de lagere prijsklasse. Wie op zoek is naar een woning onder de twee ton doet er goed aan om de provincies Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant te mijden. Starters die zoeken in Friesland, Groningen, Zeeland of Limburg hebben meer kans.

Voor starters die gezamenlijk een huis willen kopen is de situatie een stuk rooskleuriger. Zij hebben namelijk met gemiddeld een hypotheek rond 360.000 euro de mogelijkheid om bijna veertig procent van de huizen in Nederland te financieren. Starters die op de valreep nog hebben kunnen profiteren van de eenmalige vrije schenking van 100.000 euro, komen in aanmerking voor bijna een kwart van de Nederlandse koopwoningen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0