· 

Bijna 30% van de Zeeuwse woningen heeft zonnepanelen

Steeds meer Zeeuwen hebben zonnepanelen op hun dak. Inmiddels zijn in de provincie al 29,5% van de woningen voorzien van installaties met zonnepanelen.

Zonnepanelen  © Pixabay

Wel zijn er lokaal grote verschillen. Zo zijn inwoners van Kapelle de grootste liefhebbers: hier heeft zelfs 38,9% van de woningen panelen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor. Volgens meest recente data uit 2022 staan er in Zeeland momenteel zo’n 55.900 huizen met zonnepanelen. Dit is een stijging (+18,4%) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om 47.250 woningen.

Kapelle koploper van Zeeland
Inwoners van Kapelle hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Zeeland. In totaal hebben 38,9% van de woningen hier installaties met panelen. De top 5 Zeeuwse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

    Kapelle: 38,9% van de woningen heeft zonnepanelen
    Borsele: 38,5% van de woningen heeft zonnepanelen
    Hulst: 33,9% van de woningen heeft zonnepanelen
    Veere: 33,6% van de woningen heeft zonnepanelen
    Schouwen-Duiveland: 32,7% van de woningen heeft zonnepanelen

In absolute zin hebben Terneuzen (7.071 - 26%), Vlissingen (6.599 - 28,6%) en Middelburg (6.009 - 25%) de meeste woningen met zonnepanelen.

Stijgend aantal zonnepanelen in Reimerswaal
Nergens in Zeeland hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Reimerswaal. In de gemeente staan volgens meest recente data bijna 3.000 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 24,2% ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om 2.400 woningen.

Andere gemeenten in Zeeland met sterke toename zijn Schouwen-Duiveland (+23,1%), Noord-Beveland (22,9%), en Tholen (22,6%).

“De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft”, aldus energie- expert Kerkhof.  

Momenteel hebben bijna 1,8 miljoen woningen panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1% ten opzichte van een jaar eerder. We gaan hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers.

Reactie schrijven

Commentaren: 0