· 

Bijna 30% stijging woningbranden in Zeeland

 Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 212 woningbranden in Zeeland. Dit is een stijging van 29,3% ten opzichte van een jaar eerder, toen ging het om zo’n 164 meldingen van branden in huis.

Vooral in Middelburg, Goes en Terneuzen had de brandweer het vorig jaar veel drukker. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer.

Grootste stijging in Middelburg
Nergens in Zeeland steeg het aantal woningbranden zo hard als in Middelburg. Er waren hier vorig jaar 13 meer branden dan in 2021. Ook in Goes ging het vaker mis. De top 5 gemeenten in Zeeland met de sterkste absolute stijging is als volgt:

    Middelburg (+13 woningbranden)
    Goes (+12 woningbranden)
    Terneuzen (+8 woningbranden)
    Vlissingen (+6 woningbranden)
    Kapelle (+5 woningbranden)

Voor twee Zeeuwse gemeenten is er beter nieuws: hier waren vorig jaar namelijk een dalend aantal branden in huis. In Borsele was de afname het sterkst: hier waren in 2022 in totaal 3 meldingen minder dan in 2021. Ook in Schouwen-Duiveland (-2) was een dalend aantal woningbranden.

11,2 meldingen per 10.000 woningen
Gemiddeld waren er vorig jaar 11,2 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Zeeland. Zeeuwen lijkenhierdoor vaker getroffen te worden dan landelijk gemiddeld (9,6 woningbranden per 10.000 woningen). Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Tholen het aantal meldingen veel groter. In 2022 waren hier 19 woningbranden per 10.000 woningen. Tholen staat hiermee in de landelijke top 10 qua aantal meldingen per 10.000 woningen.  Ook in Reimerswaal (15) en Hulst (12) waren relatief veel meldingen.

Expert woonverzekeringen Michel Ypma van Independer: ”Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen en stemmen de premie hierop af. Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk”.

Bekijk hier per gemeente en provincie hoe het zit.

Reactie schrijven

Commentaren: 0