· 

Arbeidsmarkt in Zeeland: zo toekomstbestendig is jouw baan

In Zeeland is de krapte op de arbeidsmarkt niet altijd even voelbaar. Zo is er binnen de provincie meer dan voldoende werk voor verpleegkundigen, terwijl andere banen (mede) door digitalisatie juist langzaam verdwijnen.

Foto ter illustratie  © Pixabay

Receptionistes, administratief medewerkers en secretaresses zijn voorbeelden van beroepen die er anno 2023 juist slecht voor staan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank. Voor 100 verschillende beroepen bracht Nationale Vacaturebank de huidige én toekomstige positie op de arbeidsmarkt in kaart op basis van data van het UWV, het CBS, Oxford University en Nationale Vacaturebank zelf. In Zeeland zijn er gemiddeld 1,9 geïnteresseerden per vacature. Landelijk is dit 2,8. In Zeeland is er voor sollicitanten daarom veel minder concurrentie dan elders in het land, al zijn er wel grote verschillen per beroep.

Risicobanen: geen tekort, juist overschot aan medewerkers
Hieronder voorbeelden van beroepen waarmee het slecht gesteld staat. Er is een hoge kans op automatisering en er zijn veel geïnteresseerden waardoor het momenteel lastig is om zo’n baan te krijgen. Dit is hoe het er in Zeeland voor staat met deze vacatures:

    Office assistant (192 geïnteresseerden per vacature)
    Data entry medewerker (103 geïnteresseerden / geen vacature)
    Receptionist (12 geïnteresseerden per vacature)
    Financieel-administratief medewerker (8 geïnteresseerden per vacature)
    Secretaresse (5 geïnteresseerden per vacature)

Met deze banen zit je nu (en in de toekomst) wel goed
Niet iedereen hoeft zich direct zorgen te maken over digitalisering, veel beroepen blijven mensenwerk. Zo is verpleegkundige een baan met een lage kans op automatisering en een hoge kans op werk. In Zeeland zijn er er zelfs minder dan 1 geïnteresseerde kandidaten per verpleegkundige-vacature.

Andere banen die ook goed voorstaan zijn onder andere leerkracht in het basisonderwijs, online marketeer, werkvoorbereider en ontwerper van machines en gereedschappen. Wil je weten hoe het met jouw droom (baan) gesteld is? Hier lees je het volledige onderzoek.

Reactie schrijven

Commentaren: 0