· 

1 op de 10 Zeeuwen is gescheiden

In 2022 was 1 op de 10 Zeeuwen gescheiden. Het gaat dan om volwassenen die niet opnieuw in het huwelijksbootje zijn gestapt.

 © Pexels

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo wonen in Vlissingen veel meer inwoners die een scheiding achter de rug hebben, terwijl het percentage gescheiden volwassenen juist het laagst ligt in Reimerswaal. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS. In Zeeland waren vorig jaar ongeveer 1 op de 10 inwoners gescheiden: 9,9% van de inwoners om precies te zijn. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 9,3%.

Vooral de maand maart staat in het teken van de verbroken liefde. Sinds 2010 is dit de maand waar gemiddeld de meeste scheidingen worden afgerond. “Een gemiddelde scheidingsprocedure duurt zo’n drie maanden. Met wat rekenwerk kom je dan bij relationele spanningen rond de feestdagen uit. Naast de grote persoonlijke impact moet je ook goed kijken naar je financiële impact”, legt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer uit.

Vlissingen meeste gescheiden inwoners
Vlissingen is koploper van de provincie: het is de gemeente met - naar verhouding - de meeste inwoners die een huwelijksbreuk achter de rug hebben. In Vlissingen is 12,1% van de volwassenen gescheiden. De top 5 Zeeuwse gemeenten met meeste gescheiden inwoners is als volgt:

    Vlissingen (12,1% van de inwoners is gescheiden)
    Noord-Beveland (11,6% van de inwoners is gescheiden)
    Goes (10,8% van de inwoners is gescheiden)
    Terneuzen (10,8% van de inwoners is gescheiden)
    Middelburg (10,4% van de inwoners is gescheiden)

Het aandeel gescheiden inwoners is momenteel juist het laagst in Reimerswaal: hier heeft 'maar' 6,7% van de inwoners ooit zijn of haar huwelijk beëindigd zonder weer opnieuw te trouwen. Benieuwd naar de cijfers van alle gemeenten? Bekijk dan de onderzoekspagina.

In meeste gemeenten toename gescheiden inwoners
In 8 van de 13 Zeeuwse gemeenten nam het percentage gescheiden inwoners vorig jaar toe ten opzichte van 2021. De sterkste toename vond plaats in Noord-Beveland (+0,13%), gevolgd door Kapelle (+0,12%) en Hulst (+0,1%).
In 3 gemeenten nam het aandeel gescheiden inwoners juist af. In Middelburg (-0,08%) was de sterkste afname. Tholen en Sluis waren de enige gemeenten in Zeeland waar het aandeel gescheiden inwoners precies gelijk bleef in 2022 ten opzichte van 2021.

Kleiner wonen
De landelijke top 10 buurten met het hoogste percentage gescheiden inwoners worden allemaal gedomineerd door hoogbouw.Volgende stap “Na een scheiding ga je er meestal financieel op achteruit. Met één inkomen is er is dan minder geld beschikbaar om bijvoorbeeld een nieuw huis te kopen. Als er sprake is van overwaarde op de oude woning dan kan die worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek. Wij adviseren mensen wat de mogelijkheden dan zijn in de nieuwe situatie, want die zijn er door de overwaarde vaak wel”, aldus de Marga Lankreijer (hypotheekexpert) van Independer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0