· 

Vorig jaar bijna 7% meer boetes in Zeeland voor rijden onder invloed

In 2022 werden in Zeeland veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 955 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van bijna 7% ten opzichte van 2021.

Foto Pexels

Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

“Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.

In 2022 werden in Zeeland veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed dan het jaar ervoor. Toch is de provinciale stijging van 6,7% veel minder sterk dan de landelijk gemiddelde toename van 34,1%.

Grootste stijging in Terneuzen en Hulst
Vooral in Terneuzen werden in 2022 flink meer bestuurders op de bon geslingerd. In de gemeente werden vorig jaar 195 bestuurders betrapt: 55 meer dan in 2021. De top 5 Zeeuwse gemeenten met het sterkst stijgende aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed:

  Terneuzen: toename van 55 bekeuringen voor rijden onder invloed
    Hulst: toename van 40 bekeuringen voor rijden onder invloed
    Schouwen-Duiveland: toename van 25 bekeuringen voor rijden onder invloed
    Veere: toename van 15 bekeuringen voor rijden onder invloed
    Noord-Beveland: toename van 10 bekeuringen voor rijden onder invloed

Niet overal was er een stijging. Zo was er onder andere in Sluis juist sprake van een sterk dalend aantal boetes voor rijden onder invloed (-40).

Hier worden per 1.000 inwoners de meeste boetes uitgedeeld
In Zeeland werden vorig jaar per 1.000 inwoners gemiddeld 2,9 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Provinciale koploper is Sluis. In deze gemeente werden per 1.000 inwoners zelfs 4,9 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Opvallend, aangezien er in Sluis vorig jaar veel minder boetes werden uitgedeeld dan in 2021.

Andere Zeeuwse gemeenten met een - naar verhouding - hoog aantal betrapte bestuurders zijn Hulst (4,6 per 1.000 inwoners), Terneuzen (4,2) en Reimerswaal (3,3). Benieuwd hoe het zit in alle gemeenten? Bekijk dan de onderzoekspagina.

Autoverzekering expert Menno Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. “De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.”

Reactie schrijven

Commentaren: 0