· 

Viering Vlissings Verzet en bevrijding van Spanjaarden in 1572

Vlissingen wil voortaan groots vieren dat het zich in april 1572 als eerste stad zelf bevrijdde van de Spaanse bezetter.

© Multranet Media

Op 6 april is er een herdenkingsbijeenkomst in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Burgemeester Bas van den Tillaar zal het herdenkingsjaar 2023 openen met de onthulling van het project: En toen barstte de bom een driedelige serie hoorspelen gemaakt die de vergeten geschiedenis opnieuw onder de aandacht brengt. Wilt u hier ook bij aanwezig zijn? Aanmelden is verplicht.


De opstand in 1572

Zondag 6 april 1572 kan worden gezien als een van de belangrijkste dagen uit de geschiedenis van Vlissingen: het was immers de dag waarop de inwoners erin slaagden de vijand, de Spanjaarden, de stad uit te jagen. Het was de dag waarop Vlissingen een identiteit kreeg, een eigenwaarde, een trots. Geen andere stad was eerder geweest, ook niet Den Briel, waar de Spanjaarden al waren vertrokken voordat een groepje ongeregelde watergeuzen door de openstaande poorten zo naar binnen konden lopen.

Schepen op de Noordzee
Eind maart 1572 lag de ongeveer 20 schepen tellende vloot van de watergeuzen in de Engelse rivier de Medway, een vertakking van de Thames, toen ze van de Engelse regering te horen kregen dat hun vertrek onvermijdelijk was geworden. De Engelsen wilden hun relatie met de Spanjaarden verbeteren en het huisvesten van een Hollandse roversbende droeg daar niet bepaald aan bij. Op 1 april voeren de schepen de Noordzee op zonder precies te weten waar ze naar toe zouden gaan. Bij toeval raakten ze voor de kust van Den Briel en vernamen daar dat de stad kort ervoor was verlaten door de Spaanse soldaten. Omdat de groep toch op zoek was naar een nieuwe vaste basis, namen ze de stad meteen maar in. De zogenaamde verovering van Den Briel kun je daarom geen revolutionaire daad noemen en van enige opstand was al helemaal geen sprake. Lees verder...


Programma herdenkingsbijeenkomst Sint Jacobskerk 6 april

13.15 uur  Kerk open
14.00 uur  Welkom en toelichting programma door de voorzitter van de Stichting Oorlogsjaren, Jan Koopman   
14.05 uur  Opening van het herdenkingsjaar 2023 door burgemeester Bas van den Tillaar.  
Onthulling van het project En toen barstte de bom…
14.25 uur  Muzikaal intermezzo
14.30 uur  Docufilm De Vlissingse Opstand   
14.50 uur  6 april 1572, het verhaal opnieuw verteld door Peter van Druenen
15.05 uur  De Vlissingse Opstand en ‘de geboorte van Nederland’ door Otto van der Leer
15.20 uur  Muzikaal intermezzo
15.25 uur  Afsluiting door Jan Koopman en uitnodiging receptie
15.30 uur  Receptie
16.15 uur  Einde bijeenkomst 


Activiteiten 8 april

Op 8 april is er zoveel te doen in de binnenstad in Vlissingen. Zo zijn er bijvoorbeeld in de Lange Zelke verschillende kramen met oude ambachten en brocante. Het is net alsof je in 1572 loopt. Zaterdag 8 april is er een optocht door de binnenstad met figuranten. Op 6 april 1572 trokken boze inwoners door de stad van de Sint Jacobskerk naar het Rondeel. Dit verhaal van de opstand in Vlissingen zal worden nagespeeld, inclusief de kerkdienst met onder andere de bulderpreek.   

Activiteiten binnenstad
 - Een Middeleeuwse Markt
- Workshop Middeleeuws vechten
- Stormbaan Piraat voor kinderen
- Kinderspelen
- Kindertheater meisje in verzet
- Kramen met ambachten en brocant
- Koopvrouwe Clementina met malloot en bolderkar

Overzicht van de activiteiten via deze website.

Mini docu De opstand Vlissingen 1572

Reactie schrijven

Commentaren: 0