· 

Viering van opstand 1572 in Vlissingen

Vlissingen stond zaterdagmiddag 8 april 2023 stil bij het feit dat het zich in 1572 bevrijdde van de Spaanse bezetting.

Optocht komt aan op het pleintje voor Reptielen zoo Iguana  © Multranet Media

Opstand Vlissingen 1572
Op 6 april was de herdenking in de Sint Jacobskerk op die datum vond de opstand namelijk plaats in Vlissingen. De Opstand van Vlissingen vond plaats van 6 tot 13 april 1572 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Uiteindelijk werden de Spanjaarden verdreven en stond Vlissingen aan de wieg van de geboorte van Nederland. De viering van de Vlissingse opstand wordt elk jaar gevierd. Vorig jaar was de opstand exact 450 jaar geleden en werd het grootser dan anders gevierd.

Schandpaal op de Oude Markt
Een van de activiteiten was de middeleeuwse markt op de Oude Markt, waar bezoekers zelfgesponnen wol konden kopen. Ook kon je ervaren hoe het is om op met je hoofd in een schandpaal te staan. Een schandpaal, gerechtspaal, geselpaal of kaak is een paal waaraan iemand als strafmaatregel werd vastgebonden en te kijk werd gesteld. Naast een schandpaal bestaat ook het schandblok.

Wanneer de bevolking kwaad op de veroordeelde was werd hij tevens met rot fruit, paardenvijgen, stenen etc. bekogeld. Wanneer stenen en andere harde voorwerpen werden gegooid kon dit leiden tot ernstige (hoofd) verwondingen of zelfs de dood van de veroordeelde. Tevens was het mogelijk dat een veroordeelde aan de schandpaal lijfstraffen opgelegd kreeg, zoals zweepslagen of stokslagen. 

Schandpaal op de Oude Markt  © Multranet Media

Ook was er muziek, kinderspelen en een voorstelling in de oude bieb ‘Meisje in Verzet’. En natuurlijk de kanonschoten op het Rondeel en het naspelen van historische elementen. Daarna volgde een rondgang door de binnenstad die eindigde op het pleintje voor Reptielen zoo Iguana, met de terechtstelling van Hernando Pacheco. RTV Vlissingen maakte een kort verslag van deze middag.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0