· 

Afvalstoffenheffing in 10 jaar tijd 16% duurder geworden in Zeeland

Het ophalen en verwerken van afval wordt steeds duurder. In 2023 betalen huishoudens in Zeeland gemiddeld 288,08 euro afvalstoffenheffing.

Ondergrondse afvalcontainer  © Multranet Media

Dit bedrag ligt zo’n 40 euro hoger dan 10 jaar eerder: een stijging van omgerekend 16%. Vooral in de gemeenten Veere en Middelburg werd de heffing flink duurder. Dit komt naar voren uit het meest recente afvalonderzoek van beslist.nl.

Zeeuwse gemeenten met sterkste stijging
In bijna elke gemeente in Zeeland zijn de kosten voor afvalverwerking gestegen, maar in Veere was de grootste toename te zien. In tien jaar tijd zijn inwoners hier 86 euro meer gaan betalen voor de afvalstoffenheffing. De Zeeuwse gemeenten met sterk stijgende kosten voor de afvalstoffenheffing zijn:

    Veere: +86 euro
    Middelburg: +83 euro
    Borsele: +66 euro
    Hulst: +66 euro
    Terneuzen: +57 euro

Grote kostenverschillen in Zeeland
Hoeveel afvalstoffenheffing je betaalt, kan sterk afhangen van je woonplaats. In Zeeland lopen de verschillen zelfs op tot 127 euro per huishouden. De voordeligste gemeente is in 2023 Goes: huishoudens betalen hier gemiddeld 227 euro voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. In Vlissingen tasten inwoners juist het diepst in de buidel. De afvalstoffenheffing komt hier neer op gemiddeld 354 euro.

Meeste boetes voor huishoudelijk afval in Goes
Het op de juiste manier inleveren van afval is soms best lastig. Doe je het bewust of onbewust toch fout? Dan kun je hier een boete voor krijgen. Tussen 2012 en 2021 werden zo’n 65.800 ‘afvalboetes’ uitgedeeld in Nederland. 1.090 van deze boetes werden uitgeschreven in Zeeland.

In Goes gingen inwoners het vaakst de mist in. In tien jaar tijd werden hier 319 boetes uitgedeeld voor het verkeerd inleveren van huishoudelijk afval. De gemeente is zelfs goed voor 29% van alle prenten in de provincie. Ook in Terneuzen (252 boetes) en Middelburg (207 boetes) werden vaak ‘afvalbekeuringen’ uitgedeeld.

Voor meer informatie over het onderzoek naar huishoudelijk afval, bezoek: www.beslist.nl/info/huishoudelijk-afval.html

Reactie schrijven

Commentaren: 0