· 

Wiljan Vloet: Westerschelde Ferry wil verrassend zijn!

Op 6 mei opende North Sea Port ter ere van de Open Havendag de deuren voor een bijzondere kijk in de haven. De Westerschelde Ferry was één van de deelnemers van deze unieke dag.

Westerschelde Ferry Prinses Maxima  © RTV Vlissingen

In de zomermaanden erg druk
Naast dat er aan boord gestapt kon worden voor een vaart, gaf directeur Wiljan Vloet een presentatie over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en de toekomst van de Ferry. RTV Vlissingen was ook aan boord van de Westerschelde Ferry en maakte een verslag van deze speciale overtocht! Hieronder leest u een kort verslag van de presentatie van Wiljan Vloet. ”Wij varen elk jaar 15.000 keer van Vlissingen naar Breskens en van Breskens naar Vlissingen het hele jaar door. In een aantal maanden is het niet zo heel erg druk, al zijn er heel veel mensen die op het eiland wonen en studenten die heen en weer gaan. Maar in de zomermaanden hebben we het erg druk, dan is het echt volle bak." Aldus Wiljan Vloet. 

Lang wachten
Een voorbeeld: het afgelopen jaar in augustus waren er 70.000 fietsen en 50.000 voetgangers dus 120.000 mensen die gebruik maakte van de Westerschelde Ferry. Dan moeten mensen dus echt lang wachten, dan zit het hier helemaal vol in de ochtend van Breskens naar Vlissingen en in de middag van Vlissingen naar Breskens. En waarom vertel ik dit nu? “Twee jaar geleden was dit eigenlijk het enige wat telde, het personeel hier werkte hard en die zorgde er voor dat elke dag de boot op en neer ging. Toen waren we een soort openbaar gebeuren, het zelfde als de trein mensen van A naar B brengen zoals een bus die haalt je op en die brengt je naar de bestemming."

Westerschelde Ferry meer dan een overtocht
“Verrassend willen we zijn, dus als mensen die hier elke dag komen dan moeten ze toch een keer een moment hebben van hee dat is iets nieuws! Dat er andere muziek gedraaid wordt andere koeken in het catering apparaat zijn. En soms net als vandaag, evenementen die hier zijn dat de gasten denken van hee wat is dit leuk stoelen gereserveerd bijzondere mensen. Jullie zijn vandaag bijzondere gasten hier aan boord, en dat we iets kunnen doen dat mensen niet zoiets hebben van we moeten weer naar de overkant nee ze moeten het leuk vinden."

Wiljan Vloet  © RTV Vlissingen

Kostbare aangelegenheid
De provincie zei toentertijd 2 jaar geleden er moet wat anders gebeuren, we gaan op en neer met heel veel afvaarten 600.000 mensen per jaar dat doen we met ongeveer 50 man personeel en met 2 boten. En in het verleden waren we daar volop mee bezig en nu ook nog. Maar de provincie heeft gezegd dat moet veranderen want het is heel mooi dat we 600.000 mensen vervoeren maar het is een kostbare aangelegenheid.

Ambities en ontwikkeling van nieuwe schepen
"We moeten zorgen dat we hier langer kunnen varen, we hebben een concessie gekregen tot en met 2027. Dat is heel mooi want dan hebben we veel tijd om te kunnen laten zien hoe goed we zijn. Maar ook omdat we achter de schermen in samenwerking met de provincie nu bezig zijn om te kijken naar nieuwe schepen. Een nieuwe ontwikkeling van schepen een andere soort dienstregeling weg van het traditionele. Dat je moet weten ik kan maar elk uur naar de overkant maar veel meer gestuurd, dat heet met een simpel woord, data een soort algoritme waar in je zegt wanneer komen nu de meeste mensen."

We willen met kleinere schepen veel meer aanbod gericht doen, wat vraagt de markt om de mensen op tijd naar de overkant te brengen. En eigenlijk moet het zo zijn als je de boot mist is niet erg want na een paar minuten komt de volgende weer. En dat je dan een snelle verbinding hebt en aansluit op de bus en treinverbinding. En daar omheen willen we ook graag een wat groter boot voor de toeristen zodat we deze in de zomer kunnen inzetten, een iets andere route kunnen doen iets langer rond varen zodat ze net als jullie nu kunnen genieten van de omgeving.  

Beluister hieronder de volledige presentatie van Wiljan Vloet

Video reportage

Reactie schrijven

Commentaren: 0