· 

Onderzoek: Zeeland heeft grootste aandeel slecht geïsoleerde huizen

10,8% van de huizen in Zeeland is extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G.

© Pixabay

Nergens in Nederland is dit percentage slecht geïsoleerde woningen zo hoog, al zijn er wel grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een energielabel. In Zeeland blijkt 10,8% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Nergens in het land is dit percentage zo hoog. Uitschieter aan de andere kant van het spectrum is Flevoland: hier heeft slechts 0,8% van de woningen energielabel F of G.

Hulst heeft slechtst geïsoleerde huizen
Lokaal zijn de uitschieters groot binnen Zeeland. In Hulst heeft bijvoorbeeld zelfs 15,8% van de woningen energielabel F of G. Nergens in Zeeland is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:

    Hulst: 15,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
    Sluis: 14,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
    Veere: 14,3% van de woningen is slecht geïsoleerd
    Reimerswaal: 13,3% van de woningen is slecht geïsoleerd
    Noord-Beveland: 13,2% van de woningen is slecht geïsoleerd

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.

Bijna helft van de woningen is energiezuinig, Schouwen-Duiveland koploper
Er is ook beter nieuws. 46,1% van de Zeelandse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.

Koploper is Schouwen-Duiveland: hier is momenteel al 56,4% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Middelburg (54,3%) en Hulst (51,4%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.

Reactie schrijven

Commentaren: 0